Uutiset

Rakentaminen elpyi taantumasta

Rakentaminen kasvoi viime vuonna viisi prosenttia prosenttia. Saman verran kasvua on odotettavissa myös täksi vuodeksi.

Rakennusteollisuus RT arvioi tiistaina, että rakentaminen palaa normaaliksi tänä vuonna. Viime vuonna puolella kasvanut asuntotuotanto säilyy vilkkaana, mutta toimitilarakentamisen määrä on edelleen alle normaalitason.

Asuntorakentaminen on vilkastunut Hämeenlinnassa, mutta taloustaantumaa edeltäneeseen aikaan on vielä matkaa.

-Asuntorakentamisella menee jo hyvin, mikä selittyy alhaisella korkotasolla. Korjausrakentamisessa sen sijaan töitä kaivataan lisää, sanoo Lujatalo Oy:n Hämeenlinnan aluejohtaja Jarmo Mäkelä.

Lujatalolla on käynnissä Hämeenlinnassa kolme kerrostalohanketta, joista asunto-osakeyhtiö Myllymäen Herttua valmistuu kesäksi. Myllymäen Kreivin rakennustyöt ovat käynnistymässä. Lisäksi yhtiöllä on käynnissä kaksi kerrostalokohdetta Jukolassa.

YIT Rakennus Oy:n Etelä-Suomen yksikön johtaja Hannu Kuusela arvioi uudiskohteiden kysynnän olevan vielä varovaista.

-Asuntokappaa toki tehdään ja kohteita on mennyt kaupaksi.

YIT:llä on rakenteilla Hämeenlinnassa yksi rivitalokohde sekä loma-asuntoja Vanajanlinnassa.

Kuuselan mukaan kerrostalokohteita on suunnitteilla.

-Tonttipula Hämeenlinnassa on tosiasia, joka jarruttaa rakentamista.

Tuettu tuotanto vähenee

Uusien asuntojen aloitusmääräksi RT arvioi tänä vuonna 33 500.

Vapaarahoitteinen asuntotuotanto vetää hyvin, kun taas tuettu vuokra-asuntotuotanto on selvästi vähenemässä. Elvytystoimet näkyvät kuitenkin vielä tänä vuonna tuetussa tuotannossa, sillä rakenteilla on viime vuonna ARAn lainapäätöksen saaneita asuntoja.

Pientalojen aloitusmäärät kasvavat jonkin verran, ja valmistaloteollisuuden myynti on kohentunut viime vuoteen verrattuna hieman.

VTT:n selvityksen mukaan uusien asuntojen vuosittainen tarve pysyy lähivuosina 30 000-35 000 asunnossa.

Hinnoissa nousua

Rakentamisen hinta- ja kustannustaso alkoi nousta viime vuonna. Myös urakkahinnat ovat nousussa. Asuntohinnat kohoavat maltillisesti.

-Talouden näkymät ovat parantuneet, mutta epävarmuustekijöitä on yhä runsaasti. Korkojen nopea kohoaminen ja kuluttajien luottamuksen horjuminen voivat hillitä omistusasuntojen vilkasta kysyntää. Inflaatiopaineiden lisäksi talousnäkymiä varjostavat muun muassa Japanin maanjäristyksen seurausvaikutukset, kuten myös euroalueen kriisimaiden ongelmat, RT:n pääekonomisti Bo Salmén sanoo. (HäSa)