Uutiset

Rakentamisen ammattitaito rappiolla

Suomesta on katsottu monta kertaa ilkkuen kohti itää. Totta kai varsinkin suurten rakennusten katot romahtavat Venäjällä, koska siellä ei tehdä mitään kunnolla. Tulisivat venäläiset ottamaan oppia Suomesta, maailmankuulun Nokian kotimaasta. Suomalaisten rakentajien ammattitaitoon voi luottaa.

Suomalaiset voivat lopettaa henkseleitten paukuttelun. Rakentamisen laatu on totinen ongelma myös Suomessa. Rakennusten home on kiusallisen tuttu murhe kouluissa, päiväkodeissa ja asunnoissa. Monilla työpaikoilla home yritetään karkottaa vaikenemalla. Nyt rakentamisen laadun rappiosta kielivät myös kattojen romahdukset.

Haapajärvellä romahti suuren marketin katto. Matkassa oli hyvää onnea, sillä onnettomuus sattui varhain aamulla. Rakennuksen sisällä oli kuitenkin kymmeniä ihmisiä hengenvaarassa. Katot ovat pettäneet myös muun muassa Jyväskylässä ja Vetelissä, missä sortui suuren maneesin katto.

Käynnissä on parhaillaan syyllisten etsintä. Jokainen rakentamisen kanssa tekemisissä oleva siivoaa perinteisen kaavan mukaan omaa tonttiaan ja sysii vastuuta katto-onnettomuuksista muualle. Rakentajat katsovat kohti rakennusvalvojia, joiden mielestä taas vastuu rakentamisen laadusta on väistämättä rakennusalan ammattilaisilla.

Suorastaan hölmöä on syyttää kattojen romahduksista lunta. Ketään ei voi yllättää pohjoinen talvi katolle kertyvine lumikuormineen! Vai tohtiiko joku sanoa ääneen, että Suomessa rakennetaan jo tätä nykyä talojen kattoja ainoastaan kesäiseen käyttöön?

Lumi ei voi kattoja luhistaa. Hyvinkin tyhjentäväksi syyksi kelpaa lumitöiden laiminlyönti. Onko katolle talven mittaan kertyvä ja keväällä vettyvä lumi niin mitätön asia, ettei siihen kannata kenenkään kiinnittää huomiota? Jos tilanne on tämä, Suomessa säästetään väärässä paikassa.

Rakennusala kiistää väitteen jonka mukaan rakentamisen ammattitaito on Suomessa rapautunut. Mitäpä muuta ala voi tehdä, paitsi syyttää kiirettä. Maksajalle on tärkeää vain lopputulos, kaikki muu on selittelyä, jos vaikkapa juuri katon rakentamisessa on tehty kohtalokkaita virheitä.

Sietää myös muistaa, että ammattitaitoa on myös vastuun kantaminen loppuun asti. Rakentamisen ammattitaitoa ei edusta hutilointi kiireen, kovan kilpailun tai työvoimapulan vuoksi.

Aivan syystäkin jälleen kysytään miten toimii rakennusvalvonta, jota on ainakin takavuosina opittu pitämään liiankin tiukkana byrokratian kukkasena. Rakennusvalvontaa tarvitaan! Valvonnan tehtävä on pitää huolta siitä, että suomalaiset voivat käydä turvallisin mielin kaupassa ja nukkua yönsä rauhassa.

Suomalainen rakentaminen on pantava puntariin. Myös paljon puhutussa tietoyhteiskunnassa – mitä käsite sitten lopulta tarkoittaakin – tarvitaan rakentamisen ammattilaisia. Onko tämä tosiasia jossain välissä unohdettu?

Päivän lehti

5.4.2020