Uutiset

Rakentamisen valvonnan aukot on paikattava

Asuntomarkkinoita uhkaa hintakupla, varoittaa Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Inha. Rakentamisessa on myös toisenlainen kupla: Ylen Uutisten mukaan rakennusvirheet lisääntyvät.

Uutinen kirjaa virheiden syyksi nousukauden kiireen, joka kurittaa sekä uusien asuntojen rakentamista että peruskorjaamista. Laatua laskevat myös ulkomainen työvoima ja pitkiä ketjuja muodostava alihankinta.

Rakennustarkastusyhdistyksen puheenjohtaja Lauri Jääskeläinen valottaa rakentamisen nykypäivää. Pääurakoitsija ottaa aliurakoitsijoita ja tämä edelleen aliurakoitsijoita.

Lopulta ollaan tilanteessa, jossa rakentamisesta joka tapauksessa kokonaisvastuun kantava pääurakoitsija ei välttämättä tiedä, kuka työmaalla tekee töitä.

Tilannetta on aika vaikea kuvata myönteisin sanoin.

Rakennusliiton toinen puheenjohtaja Kyösti Suokas katsoo, että työmailla on entistä enemmän kertakäyttöyrityksiä. Niiden valttina on työn halpa hinta. Suokas epäilee kertakäyttöyritysten työn laatua – tuskin lainkaan aiheetta.

Rakentamisesta käydyssä keskustelussa on tarpeellista palata lähtöruutuun ja muistella, mistä rakentamisessa on perimmiltään kyse.

Oman asunnon hankkiminen on suomalaiselle suuri kauppa. Hyvin usein asunto ostetaan vuosikymmeniksi, pitkään ostajat joutuvat omaa kotiaan myös maksamaan.

Asunnon ostajan on voitava tietää, mitä hän on ostamassa. Hänen on voitava luottaa rakentamisen laatuun, siihen, että asunto suunnilleen vastaa maksettua hintaa.

Asunnon ostaminen on jotain muuta kuin esimerkiksi auton hankinta. Asunto on tärkeä osa elämisen laatua. Väärä rakentaminen saattaa pahimmassa tapauksessa vaaraan jopa ihmisten terveyden.

Tehtyjä virheitä voidaan toki jälkikäteen korjata, mutta ei ilman ehkä hyvinkin suurta harmia. Remontti sotkee elämistä, levittää likaa ja pölyä. Suuri remontti edellyttää asunnon tyhjentämistä, pois muuttamista.

Alihankkijoiden ketjut ja ulkomainen työvoima ovat tulleet rakennusalalle jäädäkseen. On vaikea edes kuvitella päätöksiä, jotka palauttaisivat voimaan takavuosien pelisäännöt.

Rakentamisen rappion vastaisen taistelussa valvonnan lisääminen on tehokas keino. Sen nostamista kunniaan perää myös Rakennustarkastusyhdistyksen Lauri Jääskeläinen, joka puhuu myös rakentajien ammattiylpeyden puolesta.

Virallisesti rakentamista toki valvotaan kaiken aikaa, mutta tulosten perusteella valvonnassa on liian usein liian suuria puutteita.

Valvonnan päivittäminen on selkeästi yhteiskunnan, ennen muuta kuntien tehtävä.

Valvonnan järjestäminen kuntoon on varmasti kiinni myös rahasta. Tässä kohtaan säästämiseen vetoaminen on itsensä pettämistä, sillä virheellinen rakentaminen on huippukallista.

Ensin ”rakennetaan”, sitten puretaan ja sitten rakennetaan kunnolla.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic