Uutiset

Rakenteet uusiksi ja tietojärjestelmät ajan tasalle

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) on kierrellyt viime aikoina kaupunkeja, joissa on hovi- tai hallinto-oikeuden toimipaikka. Vielä nyt niitä on 14, kahden vuoden kuluttua 11.

– Siihen, minkä hovioikeuden toiminta loppuu ja mitkä ovat ne hallinto-oikeudet, jotka yhdistetään, otan kantaa vasta, kun olen tutustunut kaikkiin paikkakuntiin, sanoi Henriksson tiistaina vierailullaan Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa.

Rakenneuudistusta pohtinut toimikunta ehdotti viime kevään mietinnössään, että Itä-Suomen ja Kouvolan hovioikeudet yhdistettäisiin, samoin kuin Kouvolan ja Kuopion sekä Oulun ja Rovaniemen hallinto-oikeudet. Tähän suunnitelmaan ministeri ei sanonut vielä Hämeenlinnassa juuta eikä jaata.

– Pian tulee aika vetää johtopäätökset. Se on aika rankka työ.

Ministerin mukaan tavoitteena on kehittää sellainen hovi- ja hallinto-oikeusrakenne, joka kestää vuosia eteenpäin ja takaa tuomioistuimille työrauhan sekä otolliset olosuhteet toiminnan kehittämiselle.

Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa on 50 työntekijää. Oikeusministeri tapasi heitä eilen ja vakuutti, että kaikille pyritään jatkossakin löytämään koulutusta vastaava työpaikka.

– Mikäli olen oikein ymmärtänyt, oikeuslaitos ei ole aikaisemmissakaan uudistuksissa joutunut menemään irtisanomisiin ja toivon, että tässäkin uudistuksessa näin voidaan edetä.

Käsittelyjen hajauttamista

Rakenneuudistuksen rinnalla on tarkoitus kehittää tuomioistuinten työmenetelmiä. Henrikssonin mukaan sekä oikeuslaitos että poliisi eivät hyödynnä modernia tekniikkaa parhaalla mahdollisella tavalla.

– Meillä on suuria puutteita mitä tulee tietohallintojärjestelmiin ja toimiviin verkkoihin. Pitää kehittää toimintatapoja, jotka istuvat tämän päivän tietoyhteiskuntaan.

Esimerkkinä Henriksson kertoo, kuinka kaikissa hovi- ja hallinto-oikeuksissa ei ole videolaitteita, jotka mahdollistavat asianosaisten kuulemisen vaikkapa 200 kilometrin päästä.

Rakenneuudistukseen voi liittyä myös nykyisin yhteen hallinto-oikeuteen keskitettyjen asioiden hajauttamista. Todennäköisimmin tämä tarkoittaisi ainakin sitä, että ruuhkautuneen Helsingin hallinto-oikeuden lisäksi ulkomaalaisasioita käsittelisivät muutkin hallinto-oikeudet.

– Se voisi olla viisas ratkaisu, mutta päätöksiä näistäkään asioista ei ole vielä tehty, toppuuttelee Henriksson. (HäSa)

Mainos