Uutiset

Raketti oli Tiiriön isoäiti

Suomen ensimmäinen hypermarket totutti hämeenlinnalaiset itsepalveluun.

Kun Hämeenlinnaan avattiin uusi Raketti-Markkinatalo joulukuun alussa vuonna 1970, oli ilmassa suuren urheilujuhlan tuntua. Tuhannet ihmiset jonottivat Hämeensaaressa kaupungin ensimmäiseen automarkettiin ja marssivat kaupan automaattisesti avautuvista ovista torvimusiikin tahdissa.

Pieniin kivijalkakauppoihin tottuneille kanta-hämäläisille Suomen suurin hypermarket oli pitkään ihmettelyn aihe, jonka menestystä epäiltiin. Raketissa oli kaikki uutta ja ihmeellistä. Kaupungin ensimmäisten automaattiovien lisäksi kummastusta herättivät :lasten ja äitien lepohuone sekä valtava, yli satapaikkainen kahvila, josta näki sisälle tavarataloon. Omituista kaupassa oli myös pyöreä valomainos, joka veti väkeä liikkeeseen moottoritieltä.

Kaikkein erikoisinta Raketissa oli kuitenkin se, että kaikki perustui itsepalveluun.

– Eihän täällä oltu siihen totuttu. Valmiiksi pakattu liha oli ihmisten mielestä vähintäänkin epäilyttävää, Raketin johtaja, talousneuvos Pertti Ahonen nauraa.

Raketti mullisti Hämeenlinnan liike-elämän. Ei siis ihme, että avajaiset olivat komeat. Moni muistaa vieläkin avajaispäivän iltana järjestetyn ilotulituksen ja lasten Pätkis-elokuvat.

Enää eivät yhden kaupan avajaiset ole Hämeenlinnassa samanlainen tapaus. Kun vanhan Raketin ja sittemmin Anttilan remontoituihin liiketiloihin avataan ensi torstaina uusi Citymarket, avajaisissa tuskin leikataan silkkinauhaa ovien edestä.

– Tänään kaikki on suurta ja kaupat toistensa näköisiä.

Suomen suurin
Raketti oli maan suurin hypermarket aikana, jolloin Tiiriö oli vain joutomaata. Toki Hämeenlinnassa oli tavarataloihin totuttu, mutta ne olivat paljon Rakettia pienempiä keskustan kauppoja. Vain vähän ennen Rakettia keskusta sai Centrumin ja puoli vuotta Raketin jälkeen Sokoksen, mutta Raketti oli aivan omaa luokkaansa. Pertti Ahonen sanookin Raketin aloittaneen Suomessa suurmyymälöiden aikakauden. Myymälöiden menestys perustui siihen, että autoistuneessa Suomessa asiakkaat tulevat kaupan luokse, eikä päinvastoin.

– Jälkeenpäin on sanottu, että Suomen ensimmäinen hypermarket olisi ollut Sellon paikalla toiminut Maxi-market. Kyllä se oli kuitenkin Raketti. Maxin rakentajat tulivat ottamaan oikein mittojakin Raketista, Ahonen muistelee.

Ahonen kävi ottamassa Rakettiin mallia Ruotsista, jossa oli jo avattu ensimmäiset automarketit. Kolmessa kuukaudessa suurten myymälöiden toimintaperiaatteet tulivat hyvin tutuksi.

– Automarkettien markkinointi ja kaupanteko oli aika aggressiivista. Raketissakin poljettiin surutta hintoja, kun uskottiin, että kauppaa kannattaa käydä suurilla määrillä ja pienellä marginaalilla. Täytyy myöntää, että moni pieni kauppa kuoli sen takia.

Raketin nimen Ahonen sanoo keksineensä, kun ensimmäinen ihminen kävi kuussa. Raketti edusti nopeutta ja modernismia..

– Kaupan julkisivulla oli suuri valomainos, jota raketti kiersi. Se kiinnitti myös autoilijoiden huomiota, ja me saimmekin paljon asiakkaita moottoritieltä. Myöhemmin mainosta jouduttiin pienentämään, kun sen katsottiin häiritsevän liikennettä.

Ahonen muistelee naureskellen sitä suurta epäluuloa, jota valmiiksi pakattu jauheliha kaupungissa herätti.

– Se oli kauhean hauskaa aikaa. Me työntekijät olimme innostuneita ja tuo innostus toi suureen kauppaan pienen kaupan fiiliksen. Tempaisimme näyttävästi. Kun mansikoita myytiin tavallisesti rasioissa, pyydettiin asiakkaita Rakettiin mansikkaostoksille ämpärit mukanaan. Oli siinä myyjillä homma lapata mansikoita ämpäriin asiakkaille, joita kyllä riitti, Ahonen kertoo.

Raketti-Markkinatalo avattiin 2.12.1970 Hämeensaaressa.

Myymälässä oli myyntipinta-alaa yli 2 100 neliötä. Kaupan lisäksi rakennuksessa oli Hämeenlinnan Vanhan Säästöpankin autopankki, jossa voitiin asioida nousematta autosta.

Vuoden kuluttua avaamisestaan Raketti oli Suomen seitsemänneksi suurin ruokakauppa.

Tukon omistamaa Anttilan tavarataloa laajennettiin kolminkertaiseksi 1990-luvun alussa. Laajennuksen jälkeen kaupassa oli yli 9600 neliötä tilaa.

Anttilan tavaratalot siirtyivät Keskon omistukseen vuonna 1996.

Anttilan tiloissa avataan 1.9. uusi Citymarket.

Menot