fbpx
Uutiset

"Rakettimies" Kimin edustaja nimitti Trumpia "kärsimättömäksi vanhaksi mieheksi"

Sanasota Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välillä kiihtyy. Vaarana on, että Pohjois-Korea palaa ohjus- ja ydinkokeisiin.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un (kesk.) avasi sunnuntaina Yangdokin maakunnan kuumien lähteiden kulttuurisen vapaa-ajan keskuksen. Kuva: KCNA
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un (kesk.) avasi sunnuntaina Yangdokin maakunnan kuumien lähteiden kulttuurisen vapaa-ajan keskuksen. Kuva: KCNA

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un saattaa muuttaa mielipidettään Yhdysvaltain presidentistä Donald Trumpista, mikäli tämä jatkaa “sopimattomien, vaarallisten” kommenttien esittämistä, sanoi johtava virkailija Pjongjangissa maanantaina.

Kim Yong-chol kutsui Trumpia “kärsimättömäksi vanhaksi mieheksi”. Tämä Kim oli keskeisenä järjestämässä Kim Jong-unin ja Trumpin epäonnistunutta toista huippukokousta. Hänen mukaansa Yhdysvallat on jättämässä huomiotta vuodenvaihteen takarajan, mihin mennessä Washingtonin pitäisi pehmentää linjaansa ydinriisuntaneuvotteluihin.

– Meillä ei ole enempää menetettävää, Kim sanoi valtiollisen uutistoimiston KCNA:n välittämässä lausunnossa.

Trump sanoi sunnuntaina Pohjois-Korean johtajan menettävän “kaiken”, mikäli hän palaa vihamielisyyden tielle ja hänen maansa jatkaa ydin- ja ohjuskokeita. Pjongjang oli tätä ennen ilmoittanut tehneensä “onnistuneen tärkeän kokeen”.

Satelliittikuvat antavat ymmärtää, että Pohjois-Korea testasi Sohaen ohjuslaukaisualustalla rakettimoottoria, kertoivat asiantuntijat maanantaina.

Trump oli julistanut aiemmin, että tämä ohjuslaukaisualusta purettaisiin.

Pjongjang lupasi Trumpille “joululahjan”

Viime viikolla Yhdysvaltain presidentti oli nimittänyt Kimiä “rakettimieheksi”. Pjongjang oli vastannut tähän antavansa Yhdysvalloille lähiviikkojen aikana “joululahjan”.

Trump on yrittänyt kolmessa tapaamisessaan Kimin kanssa saada Pjongjangin ydinaseriisunnan tielle. Tämä ei kuitenkaan ole onnistunut.

Uutiskanava CNN:n mukaan merkkejä ei ole siitä, että Yhdysvallat aikoisi lähiaikoina lähteä uudelle monimutkaisen diplomatian tielle Pohjois-Korean suhteen.

Sen sijaan Trumpia näyttää tällä hetkellä eniten kiinnostavan lisärahan lypsäminen Etelä-Korealta siitä hyvästä, että Yhdysvallat pitää sotajoukkonsa sen turvana.

Vaarana on, että Pohjois-Korea aloittaa uudelleen kokeensa pitkän matkan ohjuksilla ja ydinaseilla. Poliittisesti tämä tekisi tyhjäksi Trumpin harjoittaman diplomatian Kimin kanssa. Opetus olisi: Julmien tyrannien kanssa ei kannata kaveerata”.

Menot