Uutiset

Rakkikoira kuuluu demokratiaan

Kuntaoppositiota ei tarvita, julistaa Hämeenlinnan demarien valtuustoryhmän puheenjohtaja Jorma Hassinen torstain Hämeen Sanomissa. Hassinen ei koskaan ole välttänyt kärjistyksiä, mutta nyt hänen näkemyksensä vaikuttavat pohjoiskorealaisilta.

Erityisesti demariryhmyriä tuntuu jurppivan se, että nykyvaltuustossa muutamat ns. oppositiopoliitikot pyrkivät napsimaan rusinat pullasta.

Tämä tarkoittaa, että muutosesityksistä ei keskustella yhteisessä ryhmäpalaverissa, vaan ne tuodaan suoraan valtuustoon. Silloin muut ryhmät joutuvat reagoimaan niihin tuoreeltaan, syvällisesti paneutumatta.

Hassinen on oikeassa siinä, että joissain tapauksissa muutosesitys saattaisi menestyäkin tai voisi syntyä jonkinmoinen kompromissi, jos asiaa leivottaisiin isommalla porukalla.

Esityksen tekijä ei tosin saisi poimituksi yhtä paljon irtopisteitä kuin sillä, että tuo esityksensä suoraan valtuustoon. Silti kammottava visio on, että kaikki valtuustoryhmät hymisisivät yhteen ääneen suurten johtajien edessä, eikä poikkeavia mielipiteitä esitettäisi tai sallittaisi.

Hämeenlinna on onnistunut monissa hankkeissaan. Asumiskaupunkina Hämeenlinna lyö mennen tullen Keravat ja Järvenpäät, jotka eivät oikeita kaupunkeja olekaan, vaan esikaupunkeja.

Verkatehtaan kunnostamisesta, Hämeenlinnan Energian myynnistä, golfkentistä, Tiiriöstä, Keinusaaresta, moottoritien kattamisesta ja palvelurakenteesta on silti käyty keskustelua ja esitetty voimakasta kritiikkiä.

Päätöksistä on valitettukin. Välillä valitukset on hylätty, joskus hyväksytty.

Valittaminen ei ainakaan loppuisi, vaikka valtuuston ns. oppositio vaikenisi. Päätöksestä voi valittaa kuka tahansa kaupunkilainen, jos epäilee, ettei se ole syntynyt oikeassa järjestyksessä.

Se on hienoa, tarpeellista ja hyvää, koska se on demokratiaa.

Valtuustossa on käyty repiviä äänestyksiä joistakin teemoista. Osapuolten on pitänyt pystyä perustelemaan omat kantansa mahdollisimman hyvin.

Esimerkiksi energiayhtiön myynnissä Hassisen omakin ryhmä hajosi pahan kerran. Sekin on demokratiaa. Jos suljettu ryhmyrikokous valmistelisi kaikki asiat, avoimuus ja läpinäkyvyys kärsivät pahan kerran.

Se tuskin ainakaan vähentäisi erilaisia salaliittoteorioita, joita jo tällä hetkellä viljellään laajasti nettipalstoilla ja yleisönosastoissa.

Rakkikoirien räksytys ja kyläpolitikointi ottaa varmasti pannuun, kun tosissaan yrittää yhteistä suuntaa ja laajaa näkemystä. Se on kumminkin demokratian hinta.

Sitä paitsi on myös se mahdollisuus, että joku ihan aidosti on eri mieltä.

Päivän lehti

6.6.2020