Uutiset

Raksuttaako? Osaatko vastata?

Suomen kouluissa vietetään tällä viikolla Sanomalehtiviikkoa, jonka tueksi Hämeen Sanomat julkaisee päivittäin lehteen liittyviä tutkimis- ja pohdintakysymyksiä.

Kysymyksiin pystyy vastaamaan päivän lehteä apuna käyttäen sekä joskus hieman omia älynystyröitä hieroen.

Perjantai 16.2.2007

1) Mistä löydät tiedon siitä, kuka tai ketkä tänään ja huomenna viettävät nimipäiväänsä?

Vastaus: Ajastin-sivun ylälaidasta. 16.2. on Kain nimipäivä, 17.2. päiviään viettävät Väinö ja Väinämö.

2) Päivän urheilusivulla on juttu HPK-Kärpät -pelistä. Pohdi, onko pelin lopputulos arvattavissa pelkästään jutun kuvan perusteella ? Etsi myös lehdestä tieto, millä sijalla HPK on nyt SM-liigassa.

Vastaus: Pelikuva on aika neutraali. Siinä ei juhlita, eikä olla allapäin, joten ottelun tulos ei välttämättä tästä kuvasta ole luettavissa. HPK on liigassa kolmantena, kertoo tulossivujen sarjataulukko.

3) Miten tiedät, mitkä jutuista ovat Hämeen Sanomien omien toimittajien tekemiä ja mitkä eivät? Miten Hämeen Sanomissa tehdyt jutut on merkitty?

Vastaus: Hämeen Sanomien toimittajien tekemien juttujen perässä on merkintä (HäSa). STT:n jutut taas päättyvät merkintään (STT). Kaikissa isoissa jutuissa on tekstin alussa lisäksi paikkakunnan alla kirjoittajan nimi. Jos samassa kokonaisuudessa on useampi juttu, merkinnät ovat paketin pääjutussa.

4) Tutki etusivun vinkkijuttuja. Miten ne eroavat lehden sisäsivuilla olevista jutuista?

Vastaus: Vinkkijutut ovat lyhyitä ja niissä kerrotaan tiivistetysti osa sisäsivujen juttujen sisällöistä. Vinkki saattaa myös kertoa vain jonkin yksityiskohdan.

5) Missä osoitteessa sijaitsee Hämeen Sanomien Riihimäen aluetoimitus? Kuka on Riihimäen, Hausjärven ja Lopen asioista pääasiassa kirjoittava toimittaja?

Vastaus: Riihimäen aluetoimituksen osoite on Kauppakatu 12. Riihimäen alueen asioista useimmiten kirjoittava toimittaja on Anu Kankaansydän-Lahtinen. Kaikkien toimittajien yhteystiedot löytyvät päivättäin lehden sivulta 2.

Torstai 15.2.2007

1) Mikä on päivän lehden pääuutinen? Miten tämän uutisen painoarvoa on sitä lehteen sijoitettaessa eli taitettaessa korostettu?

Vastaus: Lukio-opintojen vaativuus. Juttu on sijoitettu Kotimaa-osaston avaussivun ylälaitaan (s. 5). Otsikko on kooltaan sivun muita otsikoita suurempi. Myös jutun kuva on sivun suurin kuva.

2) Osaatko luetella ainakin viisi lappilaisen ruokapöydän herkkua?

Vastaus: Ruokasivulla Lapin herkuista on lueteltu poro, puikulaperunat, riekko, lakka, lohi ja kuningasrapu.

3) Jos tilattu lehti ei jonakin aamuna löydykään postilaatikosta tai eteisen lattialta, mihin otat yhteyttä?

Vastaus: Jos lehti on jäänyt tulematta, kannattaa soittaa jakelupäivystykseen, joka on avoinna päivittäin klo 6-11.30. Yhteystiedot löytyvät päivittäin lehdestä.

4) Mistä päin lehteä löytyvät Radio Hämeen päivän ohjelmatiedot? Mitä kanavalta tulee kello 12.30?

Vastaus: Radio- ja tv-sivulta lehden toiseksi viimeiseltä sivulta. Klo 12.30 on Radio Suomessa Hämeen uutisten aika.

5) Etsi päivän lehdestä ilmoitushinnat. Laske, paljonko maksaa yksipalstainen, 6 senttiä korkea mustavalkoilmoitus arkipäivänä lehden takasivulla.

Vastaus: Ilmoituksen hinnaksi tulee 129,60 euroa. Loppusummaan lisätään vielä 22 %:n arvonlisävero. (HäSa)

Keskiviikko 14.2.2007

1) Kuka ehdotti ystävänpäivätulppaaneja Susanna Kähköselle? Miksi?

Vastaus: Isä. Lohdutukseksi koiran kuolemasta.

2) Jos haluat lähettää tai soittaa juttuvinkin Hämeen Sanomien taloussivun tekijälle, mistä löydät tarvittavat yhteystiedot helposti?

Vastaus: Taloussivun tekijän yhteystiedot löytyvät helposti sivun ylälaidasta.

3) Lue mielipidesivulta päivän kysymys. Miten itse siihen vastaisit? Ota selvää, miten vastaaminen onnistuu?

Vastaus: Mielipidesivun päivän kysymykseen voi vastata nettilehden kautta tai tekstiviestillä.

4) Tutki ulkomaansivun juttuja. Mitä ulkomaisia uutistoimistoja juttujen lähteinä on käytetty? Entä kuvat? Mistä ne ovat lähtöisin?

Vastaus: Keskiviikon ulkomaansivujen tietotoimistoja ovat brittiläinen Reuters, ranskalainen Agence France-Presse eli AFP, saksalainen Deutsche Presse-Agentur eli DPA sekä suomalainen Suomen Tietotoimisto STT. Myös kuvat ovat tulleet ulkomaisista toimistoista.

5) Keskiviikkoisin ja lauantaisin lehdessä julkaistaan Kauppa käy -ilmoituspalstaa. Milloin tämän päivän palstalle tarkoitettu ilmoitus on viimeistään pitänyt jättää? Mitä arvelet, miksi näissä ilmoituksissa käytetään paljon lyhenteitä?

Vastaus: Keskiviikon Kauppa käy -palstalle ilmoitukset on pitänyt jättää viimeistään maanantaina klo 14. Moni käyttää lyhenteitä saadakseen sanottua mahdollisimman paljon pienessä tilassa. (HäSa)

Tiistai 13.2.2007

1) Millaisia aiheita käsiteltiin Hämeen Sanomissa 50 vuotta sitten? Mitä arvelet, miksi juuri nämä aiheet on poimittu 50 vuoden takaisesta lehdestä tänään uudelleen julkaistavaksi?

Vastaus: 50 vuotta sitten palstalle etsitään mahdollisuuksien mukaan pätkiä paikallisista aiheista (Ahveniston ja Aulangon alueiden omistus) tai asioista, jotka jollain tavalla ovat esillä tai kiinnostavia myös nykyisin (ydinvoima).

2) Tutki sivun 3 pääjutun valokuvia. Mitä arvelet, miksi juttuun on otettu juuri tällaiset kuvat? Miten ne liittyvät tekstiin?

Vastaus: Pääjutussa ei erikseen luetella, mitkä rakennukset ovat hyvässä ja mitkä huonossa kunnossa. Kuvat ovatkin esimerkkejä kainalojutussa mainituista, aikanaan myytävistä rakennuksista. Kuviin on saatu vaihtelua ottamalla toinen ulkoa, toinen sisältä. Lisäksi toinen kuva on laaja yleiskuva, toinen tiiviimpi yksityiskohta. Ihmiset tuovat sisäkuvaan eloa.

3) Tutki, millaisia aiheita Hämeen Sanomien kulttuurisivulla käsitellään. Mikä päivän sivun perusteella on kulttuuria?

Vastaus: Tiistain kulttuurisivun jutuissa on käsitelty teatteria, elokuvia, kirjallisuutta, lausuntaa sekä musiikin lajeista jazzia.

4) Kuka on Hämeen Sanomien päätoimittaja?

Vastaus: Kari Väisänen. Hän aloitti päätoimittajana elokuussa 2006.

5) Etsi lehdestä valuuttakurssit. Mikä on Indonesian valuuttayksikkö? Onko se iso vai pieni raha euroon verrattuna?

Vastaus: Indonesian rahayksikkö on rupla. Taloussivulta selviää, että maanantaina yhdellä eurolla sai 11716 Indonesian ruplaa.

Maanantai 12.2.2007

1) Millainen koulutus Ajastin-sivun pääjutun Costantinos Mavromichalisilla on Salatut elämät -rooliinsa? Kuinka kauan sarjaa on Suomessa esitetty?

Vastaus: Lukion draamatunnit. Salatut elämät -sarjaa on esitetty tammikuusta 1999 eli kahdeksan vuotta.

2) Millä eri tavoilla voit lähettää kirjoituksesi mielipidesivulle? Pohdi myös, millainen kirjoituksesi tulisi olla, jotta lehti sen myös julkaisisi.

Vastaus: Sähköpostilla, kirjeitse tai nettilehden lomakkeella tai myös tekstiviestillä. Kirjoitus todennäköisesti julkaistaan, jos se käsittelee ajankohtaista tai muutoin kiinnostavaa aihetta, on tiiviisti, asiallisesti ja selkeästi kirjoitettu sekä kirjoituksen mukana on lähettäjän nimi ja yhteystiedot.

3) Millainen sää oli eilen sunnuntaina New Yorkissa? Entä mitä on ennustettu täksi päiväksi?

Vastaus: New Yorkissa oli sunnuntaina lämpötila -6 astetta ja selkeää.Maanantaiksi sääennuste lupasi -5 ja pilvistä

4) Sivun 2 alalaidassa on päivittäin Alanurkka-niminen kolumni. Mikä on päivän kirjoittajan Sari Oksalan työtehtävä lehdessä? Mitä arvelet, miksi Alanurkan yhdeydessä on myös kirjoittajan valokuva?

Vastaus: Sari Oksala on enimmäkseen Hattulan ja Kalvolan asioista kirjoittava kuntatoimittaja. Alanurkassa kirjoittaja voi tuoda esiin omia mielipiteitään. Kyseessä ei ole lehden yleinen mielipide. Muun muassa tästä syystä palstalla on aina myös kirjoittajan kuva.

5) Tutki, miten paljon säästät, jos tilaat lehden kestotilauksena sen sijaan, että tilaisit sen 12 kuukaudeksi määräaikaistilauksena. Voit myös laskea, mitä tulee yhden lehden hinnaksi, kun vuodessa julkaistaan noin 355 lehteä.

Vastaus: Vuoden kestotilaus maksaa 206,40 euroa ja määräaikaistilaus 227,40 euroa. Kestotilaaja säästää 21 euroa. Kestotilaajalle lehden yhden numeron hinnaksi tulee alle 60 senttiä.