Uutiset

Ranka ruotuun satulassa

Selälleen matolle, jalat ylös, polvista kiinni ja sitten vatsalihasten varassa heiluriliikettä pystyyn ja selälleen.
Olen Tuulia Luomalan vetämällä pilatestunnilla, tarkemmin sanoen ratsastuspilateksen teoriatunnilla. Seuraavana päivänä on tarkoitus soveltaa opittua hevosen selässä.

Pystyn kyllä heiluriin tasaisella alustalla, mutta mitä sitten, kun matto vaihtuu eläväisempään alustaan?

Satulassa ei temppuilla
Huoleni osoittautuu turhaksi.
Alaspään ratsastustallilla ensimmäinen ryhmä on noussut ratsaille ja antaa Luomalan kiertää alaraajansa parempaan asentoon hevosen kylkiä vasten.

Pilates auttaa mielikuvien ja kehonhallinnan avulla löytämään oikeanlaisen ratsastusasennon, hevosen selässä ei temppuilla.
Ratsastuspilates ei siis ole varsinaisesti ole oma liikuntalajinsa, vaan yksi tapa kehittyä ratsastajana.

Heikot lihakset paikannettava
Aitauksen ulkopuolella yksi kurssilaisista, Marianne Salonen, odottaa omaa vuoroaan. Hän on ammatiltaan fysioterapeutti, joten pilates on tuttua.

– Mattotunnilla katsottiin, mitkä lihakset ovat heikkoja, nyt katsotaan, miten ne vaikuttavat ratsastamiseen, Salonen sanoo.

– Huomasin, että yläselän lihakseni ovat heikot, mikä vaikuttaa hevosen selässä ryhtiin.

Yksi ratas kiertää muita
Seuraavassa ryhmässä nousen itsekin hevosen selkään. Olen ollut elämäni aikana ratsailla ehkä viidesti, joten kovin pinttyneen väärää ratsastusasentoa tuskin löytyy.

Luomala nostaa jalkani oikeaan paikkaan ja kääntää alaraajaa.

– Aluksi pitä katsoa, että vartalon luotilinja on suora. Ylhäältä alas tulisi kulkea suora linja korvan, olkapään, lonkan ja kantapään välillä, Luomala opastaa.

Jos yksi vartalon tukirattaista pyörähtää väärään sentoon, kääntää se samalla myös muita rattaita.

Aktiivinen, rento ja hengittävä
Koetan kuunnella ohjeita: vatsa aktiiviseksi, kuvittele kylkiluiden alaosan ja häpyluun välille kolmio, joka ei pysyy koko ajan samankokoisena, muista hengittää, aktiivinen rentous.
Hevosen askeltaessa allani yritän keskittyä ja olla miettimättä sitä, että itse asiassa olen aika korkealla.

Oikea asento löytyi
Ratsastuspilates on tarkoitettu ratsastuksen harrastajille, ei vasta-alkajille. Siinä missä minä mittailin välimatkaa itseni ja maankamaran välillä, kuului ympäriltäni innostuneita huudahduksia: ratsastamiseen tuli keveyttä, kun keho asettui linjaan ja liikkui satulassa oikein. (HäSa)