Uutiset

Rannalle jääneet jo arkirutiinien kimpussa

Vain eduskunnan kynnykselle asti vaaleissa päässyt hämeenlinnalainen demariehdokas Pasi Vesala on konkreettisesti tarttunut arjen toimiin kampanjointihulinan päätyttyä.

Tiistaina kädessä pysyivät niin soppakauha kuin pulttiavainkin, kun mies kokkasi ruokaa perheelleen ja vaihtoi autoon kesärenkaat.

-Nyt saa einesten syöminen riittää. Kokkaan muksuille kalasoppaa, kun he tulevat koulusta. Muutoin on pihan laittoa ja renkaiden vaihtoa, sitä arkea, Vesala kertoo.

Vesala työskentelee Ammattiliitto Pro:ssa sopimusala-asiamiehenä, mutta pitää lomaa ensi tiistaihin asti.

Äänestyspäivänä sunnuntaina hän piti ajatuksensa koossa touhuamalla.

-Koko päivän revin vaalimainoksia irti vaaliautosta ja siivosin sitä. En kerinnyt jännittää vaalipäivää, kun oli puuhaa. Vaalivalvojaisissa Verkatehtaalla osasin olla ihan rento.

Rahaa paloi turhaan

Edessään Pasi Vesalalla on vielä vaalilaskujen ruotiminen ja vaalirahailmoituksen teko. Tukea hän sai noin 10 000 euroa, ja omaa lainarahaa hän käytti noin 5 000 euroa.

-Opin sen, että vaalimateriaalien hankinnassa menin vaikeimman ja kalleimman kautta. Rahaa tuli käytettyä väärin. Lisäksi vaalityöryhmän koon ja koneiston olisi pitänyt olla vahvempi kuin nyt.

Ensikertalaisena Vesala sai 826 ääntä.

-En tiedä, olenko tyytyväinen vai en. Kun ei ollut mitään odotuksia, ei ole mitään pettymyksiäkään. Ennen syksyä en sano juuta enkä jaata ensi kerrasta. Haluan ensin kuulla, onko tukea, ja teen johtopäätökset sen mukaan.

Omalta piiriltään hän toivoisi jonkinlaista purkutilaisuutta vaaleista.

-Pitäisi miettiä ehkä karonkkaa, jotta saisi muistettua vaalityöryhmää ja ruodittua, mitä tapahtui.

Turha hössöttäminen vie voimia

Kolmisen viikkoa vaalilomaa pitänyt keskustalainen hämeenlinnalaisehdokas Päivi Veikkola palasi maanantaina työmaalleen Virvelinrannan palvelukeskukseen, jonka toiminnanjohtaja hän on.

Hattulassa kokoomusta edustava Arto Viljanen oli yksi näyttävimmin mainostaneista ehdokkaista. Hänellä oli 40 isoa ja 100 pientä mainosta tienvarsilla. Nyt ne on purettu hänen pihaansa. Anja Filppula / HäSa

-On niin mukava työpaikka, että töihin tuleminen ei tehnyt tuskaa. Pöydältä edestäni kyllä löytyy pino tekemättömiä töitä, hän nauraa.

Paikkaa eduskunnassa ei irronnut 1 136 äänellä. Äänimäärää hän pitää silti ensikertalaiselle hyvänä saavutuksena.

-Tämä antoi potkua jatkoa ajatellen. Näillä näkymin olen viivalla mukana neljän vuoden päästä.

Hänen isänsä on jo siivonnut pois tienvarsimainokset, ja tukiryhmän hän kahvitti vaalivalvojaisiltana kotonaan. Omaa ryhmää ja äänestäjiä hän on kiitellyt sähköpostilla, lehtimainoksin ja nettisivuilla.

-Omasta selkänahasta otettu 10 000 euron budjetti pysyi koossa, hän iloitsee.

-Opin, että vaalityö tapahtuu pitkässä juoksussa, ei pienessä ajassa. Lisäksi hössöttäminen kannattaa jättää pois. Välillä tuli tunne, että pitäisi olla mukana ja mainostaa siellä ja siellä. Seuraavalla kerralla ei lähdetä sinkoilemaan sivupoluille, koska se vie aikaa ja rahaa, vaan mennään sen mukaan, mitä on päätetty.

Viljasen vaalirahoitus pysyy salassa

Hattulasta ehdolla ollut yrittäjä, varatuomari Arto Viljanen kertoo ”vetävänsä henkeä” pääsiäisen yli ennen kuin palaa taas töihin.

-Maanantaina nukuin 11:een asti väsymystä pois. Aamu valkeni kuitenkin ihan levollisena. Vaalityö tehtiin hyvin, ja liki 3 000 ääntä on paljon ääniä tyhjästä. Koko loppupäivä meni yhteydenpidossa ihmisiin.

Hänen pihaansa on kasattuna tienvarsilta poistettuja vaalimainoksia.

-Minulla oli kaikkiaan 40 isoa ja 100 pientä mainosta Hartolasta Forssaan, eli oli siinä aika talkoot väellä.

Vaalirahoitustaan Viljanen ei suostu paljastamaan, koska läpimenoa ei tullut, mutta kertoo toimineensa vaalirahoituslain mukaan.

Sitä, nähdäänkö Arto Viljanen pyrkimässä eduskuntaan neljän vuoden päästä, hän ei osaa vielä sanoa.

-Se on pitkä aika ihmiselossa. Koskaan ei pidä sanoa ei koskaan. (HäSa)

Menot