Uutiset

Ranska: Eurooppalaiset G7-maat vastustavat Venäjän paluuta

Quebec/Washington
08.06.2018, 20:45

Talous

Ranskan mukaan G7-ryhmän eurooppalaiset jäsenet vastustavat yksimielisesti presidentti Donald Trumpin esitystä palauttaa Venäjän jäsenyys. Presidentti Emmanuel Macronin avustajan mukaan eurooppalaiset G7-johtajat sopivat yhteisestä kannasta huippukokouksessa.
Avustajan mukaan EU-maat ovat silti valmiita ”avaamaan vuoropuhelun” Venäjän kanssa.
Italian tuore pääministeri Giuseppe Conte oli aiemmin tviitannut kannattavansa Trumpin aloitetta.
Trump kommentoi asiaa ennen lähtöään G7-maiden huippukokoukseen Kanadan La Malbaiessa. Hän sanoi olevansa sitä mieltä, että Venäjän pitäisi olla kokouksessa mukana.
– Minä olen ollut Venäjän pahin painajainen. Mutta siitä huolimatta Venäjän pitäisi olla tässä kokouksessa mukana. Miksi meillä on kokous ilman että Venäjä on mukana? Venäjän pitäisi olla mukana neuvottelupöydässä, Trump sanoi.
Venäjä suljettiin pois silloisesta G8-ryhmästä vuonna 2014 Krimin niemimaan valtauksen takia. G7-maat erottivat Venäjän ryhmästä, koska ne eivät halunneet hyväksyä, että maiden välisiä rajoja muutetaan väkivalloin. Trumpin edeltäjä Barack Obama oli keskeisesti mukana ajamassa päätöstä.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk suhtautui Trumpin ulostuloihin nihkeämmin.
– On selvää, että Yhdysvaltojen presidentti ja muu ryhmä ovat edelleen eri mieltä kaupasta, ilmastonmuutoksesta ja Iranin ydinsopimuksesta. Eniten minua huolestuttaa kuitenkin se, että sääntöihin perustuva kansainvälinen järjestys asetetaan kyseenalaiseksi ja että näin toimii järjestyksen pääsuunnittelija ja takaaja, Yhdysvallat, Tusk sanoi kokouspaikalla.

Trump lähtee etuajassa pois

Trump sanoi G7-kokouksen edellä haluavansa hyödyntää huippukokousta ratkaistakseen kauppakiistoja. Trump sanoi tviitissään haluavansa korjata ”epäreiluja kauppasopimuksia G7-maiden kanssa. Jos niin ei käy, niin meille käy vielä paremmin!”.
Tänään alkavan kokouksen alla Trump syytti muun muassa EU:ta ja Kanadaa epäreiluista tulleista, moittien erityisesti Kanadan korkeita tulleja amerikkalaisille maitotuotteille.
Hän kohdentaa tviiteissään kritiikkinsä Kanadan pääministeriin Justin Trudeauhun ja Ranskan presidenttiin Emmanuel Macroniin.
Macron ja Trudeau ovat todenneet, etteivät kokouksen kuusi muuta maata epäröi tehdä keskinäisiä sopimuksia ilman Trumpia.
Liittolaisten välejä ovat kiristäneet Trumpin asettamat teräs- ja alumiinitullit, jotka osuvat lujaa myös eurooppalaisiin kauppakumppaneihin. Trump tviittasi aiemmin, että Yhdysvalloilla on ”huonoimmat kauppasopimukset, joita on koskaan tehty”.
Trumpin kanta on jo saanut kokouskumppaneilta niin tiukkaa vastustusta, että kokousta on kutsuttu myös G6+1-kokoukseksi. Yhdysvaltojen liittolaisia on jo ennestään suututtanut myös Yhdysvaltojen vetäytyminen Pariisin ilmastosopimuksesta ja Iranin ydinsopimuksesta.
Ilmastokysymyksiä ei kuitenkaan ehditä juuri käsitellä koko G7-ryhmän voimin, koska Trump lähtee kokouksesta pois jo lauantaina aamupäivällä paikallista aikaa eikä siten osallistu keskusteluihin ilmastonmuutoksesta, puhtaasta energiasta ja valtameristä. Presidentti jatkaa matkaansa kohti Singaporea ja ensi viikon tapaamista Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa.
Trumpia tuuraamaan jää kansainvälisistä taloussuhteista vastaava vara-neuvonantaja Everett Eissenstatt, kertoo Financial Times.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1005033088202756097
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1004846478253273088
https://www.ft.com/content/768718a8-6ab0-11e8-b6eb-4acfcfb08c11

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic