Uutiset

Ranska, Hollanti, kansanmielivalta

Numeroista viis, äänestysinnosta ei väliä. Ranskalaiset eivät jättäneet mitään epäselväksi: he käänsivät kansanäänestyksellä selkänsä EU:n uudelle perustuslaille. Lakia kannattavan presidentti Jacques Chiracin tehtäväksi jäi selittely.

Seuraavaksi EU:ta moukaroivat hollantilaiset. Tätäkään tulosta ei tarvitse tulkita, koska demokratiassa enemmistö on aina oikeassa. Kun kuusi hollantilaista kymmenestä vastustaa perustuslakia, pääministeri Jan Peter Balkenenden innostui korostamaan, että kansan tahtoa on kunnioittaminen.

Kaikesta huolimatta perustuslaki tekee tuloaan, ainakin jossain mielessä. EU:ssa on 25 valtiota. Niistä 10 on jo hyväksynyt kiistellyn peruskirjan.

EU on ihmeellinen systeemi: se menee samaan aikaan eteen- ja taaksepäin.

SDP:n väistyvä puheenjohtaja, eduskunnan puhemies Paavo Lipponen totesi keskiviikkona Virossa, viimeisellä vierailullaan demaripomona, että EU:n kansalaiset eivät pysy yhteisön nykymenossa mukana.

No, mitäpä muuta Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksen tulokset todistavat.

Lipponen, Euroopan johtavia poliitikkoja, ei herännyt todellisuuteen helikopterikyydissä matkalla Tallinnaan. Ei alkuunkaan. Jokainen eurooppalainen johtava poliitikko on ajat sitten nähnyt kuinka unionin ja sen kansalaisten väliin aukeaa suuri henkinen railo.

Eurooppalainen unioni on ollut kuin kone, jossa roikkuu ihmispoloinen. Hän tietää tien vievän kohti seinää. Ote pitäisi irrottaa, mutta vaihtoehto on mahdoton kovan vauhdin takia. Tee tässä tilanteessa järkeviä ratkaisuja!

EU on ollut tähän asti avuton ja nyt se on lamaantunut. Kukaan ei tiedä, mitä olisi pitänyt tehdä toisin ja mitä nyt tulisi tehdä. Jättisuuri systeemi kurittaa päättäjiä.

EU:n johto sai pitkien neuvottelujen jälkeen kokoon luonnoksen uudesta perustuslaista. Tulos oli paras mahdollinen, mutta tämä vaihtoehto ei kelpaa ainakaan ranskalaisille ja hollantilaisille.

Kukaan ei usko, että rukattu perustuslaki voisi olla nykymallia parempi. Ei ainakaan silloin, jos mittarina on EU:n kyky toimia, tehdä ratkaisuja, vahvistaa Eurooppaa taloudellisesti, sosiaalisesti ja myös sotilaallisesti.

Tässä ollaan: EU:lle on kirjoitettava uusi huono perustuslaki.

Rehellisyyden nimissä tähän on lisättävä, että monen asiantuntijan mielestä myös Ranska ja Hollanti joutuvat vielä kumartamaan lakia, jonka ovat hylänneet.

Vauhdin kriisi, mihin Lipponen viittaa, on tosiasiassa eurooppalaisen demokratian kriisi.

Koko idea kansanäänestyksestä on falski, järjetön. On siinä mielessä, että ainoastaan pieni osa ranskalaisista ja hollantilaisista tunsi edes auttavasti perustuslain sisällön.

Mitä on valta ilman tietoa, sisältöä? Arkikielessä sitä sanotaan mielivallaksi ja mustatuntuu-vaikuttamiseksi. Se on myös kansanmielivaltaa.

Tilanne on kovin kummallinen. Perustuslaki on EU-kansalaisille aivan liian iso pala purtavaksi, silti EU lain ehdottomasti tarvitsee.

Päivän lehti

7.8.2020