fbpx
Uutiset

Ranskalaislehti Charlie Hebdo julkaisi pilakuvan Erdoğanista – Turkki sanoo vastaavansa kaikilla tarvittavilla keinoilla

Turkin presidentti Erdoğanin mukaan on "kunniakysymys" vastustaa profeetta Muhammediin kohdistuvia hyökkäyksiä.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on hyökännyt viime päivinä näkyvästi Ranskaa vastaan. Kuva: TOLGA BOZOGLU / epa
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on hyökännyt viime päivinä näkyvästi Ranskaa vastaan. Kuva: TOLGA BOZOGLU / epa

Turkki on pillastunut ranskalaisen satiirilehti Charlie Hebdon julkaisemasta pilakuvasta, jonka kohde on Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan.

Keskiviikkona Turkki sanoi Reutersin mukaan ottavansa pilakuvan takia käyttöön kaikki tarvittavat lailliset ja diplomaattiset keinot.

Keskiviikon 28. lokakuuta Charlie Hebdon kannessa on piirroskuva Erdoğanista istumassa alushoususillaan nojatuolissa juomatölkki kädessään. Hän nostaa musliminaisen kaapua paljastaen tämän paljaat pakarat ja sanoo “Ooh! Profeetta!”.

Turkki tuomitsee kuvan

Turkin mukaan kuva on “inhottava yritys levittää kulttuurista rasismia ja vihaa”.

– Tuomitsemme presidenttiämme koskevan julkaisun ranskalaislehdessä, joka ei kunnioita yhtäkään uskontoa, pyhyyttä tai arvoja, kirjoitti Erdoğanin tiedottaja
Ibrahim Kalin Twitterissä.

– He paljastavat ainoastaan oman vulgaariutensa ja moraalin puutteensa. Hyökkäys henkilökohtaisia oikeuksia vastaan ei ole huumoria tai sananvapautta, hän kirjoitti.

Ranska ei ole kommentoinut asiaa. Presidentti Emmanuel Macron pitää televisioidun puheen tänään kello 20 Suomen aikaan. Hänen odotetaan ilmoittavan uusista koronarajoituksista, sillä covid-19 -tauti on levinnyt Ranskassa huolestuttavan nopeasti.

Ranskalaisia kehotettiin varomaan

Turkin ja Ranskan välit olivat valmiiksi tulehtuneet profeetta Muhammedin pilakuvista alkaneiden tapahtumien takia.

Kuvakiista roihahti uudelleen, kun 18-vuotias tshetsheenitaustainen mies murhasi tässä kuussa ranskalaisopettajan, joka oli näyttänyt kuvia oppilailleen sananvapaudesta opettaessaan.

Useat muslimit tuomitsevat kuvat jumalanpilkkana. Erdoğan sanoi keskiviikkona, että on “kunniakysymys” vastustaa profeetta Muhammediin kohdistuvia hyökkäyksiä.

Egyptin presidentti Abdel-Fattah al-Sisi sanoi keskiviikkona, että ilmaisunvapaudelle pitää tulla loppu, jos se loukkaa 1,5 miljardia ihmistä.

Erdoğan sanoi viikonloppuna, että kuvien julkaisua puolustaneen Macronin mielenterveys pitäisi tutkia. Maanantaina hän kehotti boikotoimaan ranskalaistuotteita.

Bangladeshissa tuhannet protestoijat osoittivat tiistaina mieltään Macronia ja Ranskaa vastaan. Iran puolestaan puhutteli ranskalaisdiplomaattia pilakuvien johdosta.

Ranska kehotti tiistaina muslimimaissa oleskelevia kansalaisiaan varovaisuuteen pilakuvista nousseen suuttumuksen vuoksi. Ranskalaisia neuvottiin välttelemään mielenosoituksia ja väkijoukkoja.

Menot