Uutiset

Ranskalaisuus esittäytyy Hämeenlinnassa

Hämeenlinnassa on tarjolla ranskalaisuutta eri muodoissaan suomalais-ranskalaisen kulttuurin ja gastronomian viikolla 24.-29. lokakuuta. Esillä ovat niin ranskalainen taide kuin myös musiikki, kirjallisuus, elokuva, sarjakuva, muoti sekä makunautinnot.

Päätapahtumassa, ranskalaisen barokkimusiikin konsertissa Raatihuoneella keskiviikkona ovat mukana Ranskan uusi Suomen suurlähettiläs Gérard Gros ja rouva Catherine Gros. Teemaviikko huipentuu lauantaina ranskalaiseen illalliseen, jonka pääesiintyjä on pitkään Pariisissa asunut taiteilija Anneli Sari.

Teemaviikon järjestävät Hämeenlinnan Suomalais-Ranskalainen yhdistys, Hämeenlinnan Ranskan konsulaatti sekä ravintola Tawastia Bank.

– Ranskan Hämeenlinnan konsulaatti täytti äskettäin 20 vuotta. Hämeenlinnan Suomalais-Ranskalainen yhdistys täyttää puolestaan ensi vuonna 60 vuotta. Nämä merkkitapaukset olivat kimmoke teemaviikon järjestämiselle, kunniakonsuli Veikko Lindholm selvittää.

Lindholm on yksi Ranskan 12 kunniakonsulista Suomessa.

– Kunniakonsuli toimii antennina lähetystön suuntaan. Hänen tehtävänään on muun muassa seurata, miten ranskalaisuus näkyy paikkakunnalla ja mitä Ranskasta kirjoitetaan. Ranskalaiset voivat tarvittaessa saada apua kunniakonsulilta, mutta tällaisia tapauksia Hämeenlinnassa ei ole ollut.

– Ranskan konsulaatissa Raatihuoneenkatu 17:ssa on tarjolla tietoa Ranskasta. Meiltä on muun muassa kysytty opiskelumahdollisuuksista ja kesätyöpaikoista. Järjestämme myös kaupallisia kontakteja.

Ranskan kunniakonsuli ei saa tehtävästään palkkaa. Hänet nimitetään viideksi vuodeksi kerrallaan. Yläikäraja on 70 vuotta.

Siivu Hämeenlinnalle

Veikko Lindholm on tehnyt pitkän uran hotellinjohtajana. Porin Rantasipi Yyteriä seurasivat Aulanko, Kalastajatorppa Helsingissä sekä Rosendahl Tampereella. Yksityisyrittäjänä Hämeenlinnassa hän aloitti vuonna 1992. Nykyisin hän isännöi perheyrittäjänä ruokaravintola Tawastia Bankia Hämeenlinnassa sekä kellariravintola Vanhaa Monttua Tampereella.

Lindholmin mukaan Tawastia Bank haluaa olla mukana kehittämässä Hämeenlinnan matkailua. Hän uskoo Hämeenlinnan haukkaavan jonkinmoisen siivun, kun Suomi toimii ensi vuoden toisella puoliskolla EU:n puheenjohtajamaana.

Kasvavan hotellibisneksen ongelmana Lindholm näkee alhaiset käyttöasteet.

– Perinteisen näkemyksen mukaan mennään pakkaselle, kun käyttöaste jää alle 50 prosentin. Alan toiminta on kuitenkin tehostunut ja henkilöstökulut on kyetty pitämään kurissa.

Aulangon hotelinjohtajana Lindholm toimi vuosina 1979 -1985. Lindholm sanoo edelleenkin seuraavansa mielenkiinnolla tämän yhden Hämeenlinnan perinteisen brandin kehitystä.

– Oli haastavaa toimia hotellinjohtajana Aulangolla, joka nyt on saanut Vanajanlinnasta vahvan kilpailijan. Kylpyläbisnes vahvistaa Aulangon asemaa. (HäSa)

Menot