Uutiset

Ranskan poliisi jahtasi kaksi ihmistä Strasbourgin joulumarkkinoilla surmannutta

Iskussa haavoittui 12 ihmistä. Hallitus nosti uhkatason korkeimmalle tasolle, rajatarkastuksia tiukennettiin.
Turvallisuuspoliisit valvoivat Strasbourgin katuja vahvasti aseistettuna keskiviikkona tiistaisen ampumahyökkäyksen jälkeen. Kuva: RONALD WITTEK

Itä-Ranskassa oli keskiviikkona meneillään massiivinen miesjahti, jonka tavoitteena oli löytää kaksi ihmistä Strasbourgin joulumarkkinoilla tiistai-iltana surmannut pyssymies.

Alunperin ammunnan kuolonuhrien määräksi oli ilmoitettu kolme ihmistä. Turvallisuuspalvelun seurantalistalla ollut epäilty lisäksi haavoitti 12 muuta ihmistä.

Ranska on nostanut turvallisuusuhkatason korkeimmalle tasolle, tiukentanut rajatarkastuksia ja pyytänyt Strasbourgin ympärillä asuvia ihmisiä olemaan varoillaan.

Poliisi tunnisti Strasbourgin ampujan kaupungissa syntyneeksi Cherif Chekattiksi, 29, jota turvallisuuspalvelu oli pitänyt potentiaalisena turvallisuusuhkana.

– Jahti jatkuu, sanoi apulaissisäministeri Laurent Nunez France Inter -radiolle. Häneltä kysyttiin, onko epäilty ehkä poistunut Ranskasta.

– Sitä ei voi poissulkea, hän sanoi.

Epäillyn jahtiin osallistui poliisilähteiden mukaan noin 600 turvallisuusjoukkojen jäsentä.

Hyökkääjä haavoittui tulitaistelussa

Syyttäjä Remy Heitz kertoi epäillyn haavoittuneen tulitaistelussa turvallisuusjoukkojen kanssa. Tästä kertoi häntä paon aikana vienyt taksinkuljettaja.

Syyttäjä ei tiennyt hyökkäyksen motiivia. Mikään taho ei heti ottanut iskua vastuulleen, mutta yhdysvaltalainen Site-tiedusteluryhmä, joka monitoroi jihadistien verkkosivuja, kertoi Isisin kannattajien iloitsevan iskusta.

Heitz kertoi silminnäkijöiden kuulleen hyökkääjän huutavan ”Allahu Akbar” (”Jumala on suuri” arabiaksi).

– Kun ottaa huomioon kohteen, hänen tapansa toimia, hänen profiilinsa ja kuulijoiden todistuksen, terrorismin vastainen poliisi on kutsuttu toimiin, Heitz kertoi toimittajille.

Uutistoimisto Reutersin silminnäkijän mukaan poliisi sulki lyhyeksi aikaa Strasbourgin katedraalin lähellä olevan alueen keskiviikkoaamuna, mutta operaatio päättyi nopeasti.

Ranska on yhä varpaillaan vuodesta 2015 lähtien tehtyjen Islamilainen valtio -terroristijärjestön (Isis) inspiroimien iskujen jäljiltä. Terrorismin vastainen syyttäjä on aloittanut tutkimukset uusimmasta tapauksesta.

Nunezin mukaan epäilty oli poliisien tiedostoissa ja hän on ollut vankilassa useaan otteeseen, viimeksi vuoden 2015 lopulla.

Saksan rikospoliisin mukaan epäilty oli vankilassa Saksassa vuosina 2016 ja 2017 tuomittuna varkauksista. Hänet karkotettiin Ranskaan vuonna 2017. Saksan hallituksen tiedottajan mukaan heillä ei ole tiedossa, että epäilty olisi radikaali islamisti.

Pariisin julkisen syyttäjän mukaan epäilty on saanut tuomion 27 kertaa Ranskassa, Saksassa ja Sveitsissä.

Epäiltyä oli Ranskassa seurattu koska hän on radikalisoitunut uskonnollisesti. Nunez ei kuitenkaan halunnut arvailla tekijän motiivia.

Nunez kertoi poliisin tutkineet epäillyn kodin varhain tiistaina ennen iskua liittyen surmatutkimuksiin. Hänen mukaansa viittä ihmistä on kuulusteltu tutkimuksessa.

Ihmiset pakenivat hyökkääjää kauppoihin

Isku alkoi noin kello 20 paikallista aikaa kun joulukadun kauppiaat olivat sulkemassa kojujaan ja ravintolat täyttyivät väestä Reinjoen varrella sijaitsevassa historiallisessa kaupungissa. Lähellä olleet pakenivat nopeasti viereisiin kauppoihin.

– Aluksi oli sekaannusta, mutta he lukitsivat ovet aika pian laukausten jälkeen, kertoi amerikkalainen Elizabeth Osterwisch, joka oli mennyt iskua pakoon Galeries Lafayetten ylimpään kerrokseen.

– Meitä siirrettiin useasti lopulta paikalle, joka oli parhaiten suojassa.

Europarlamentaarikko Emmanuel Maurel sanoi kuulleensa laukaukset.

– Näin hotellini ikkunasta, kuinka ohikulkijat raahasivat jotakuta joka oli loukkaantunut ja sivustakatsojat olivat paniikissa, hän tviittasi.

– Sotilaat ja poliisit ovat eristäneet alueen. Meidän on käsketty pysyä hotellissa.

Strasbourgissa tällä viikolla kokoontuvan europarlamentin ovet lukittiin.

Joen toisella puolella Saksan poliisi tiukensi rajavalvontaa, kertoivat virkailijat.