fbpx
Uutiset

Ranskassa ensimmäinen koronatartunta olikin jo joulukuussa – keuhkokuumeen sairastanut ei tiedä, mistä sai viruksen

Pariisin metrossa osa kulki suojavarusteissa maanantaina. Kuva: epa08400092
Pariisin metrossa osa kulki suojavarusteissa maanantaina. Kuva: epa08400092

Ranskassa ensimmäinen vahvistettu koronavirustartunta todettiinkin jo joulukuussa.

Potilaalla diagnosoitiin keuhkokuume Pariisin lähellä 27. joulukuuta. Hänestä otettiin tuolloin näyte, joka testattiin myöhemmin koronaviruksen varalta. Testitulos oli positiivinen.

Potilas on viisikymppinen mies, joka on toipunut sittemmin täysin. Hän ei tiedä, mistä sai viruksen, koska hän ei ollut käynyt tartunta-alueilla.

Tapauksesta kertoi lääkäri Yves Cohen ranskalaiselle medialle, ja siitä uutisoi myös muun muassa BBC.

Uutinen tarkoittaa, että virus olisi saapunut Ranskaan lähes kuukautta aiemmin kuin tähän asti on tiedetty. Tätä ennen ensimmäiset kolme tartuntaa maassa vahvistettiin 24. tammikuuta. Kaksi tartunnan saanutta oli käynyt pandemian alkulähteessä Kiinan Wuhanissa ja kolmas oli perheenjäsen.

Yhteensä Ranskassa tartunnan saaneita on lähes 170 000 ja yli 25 000 ihmistä on kuollut.

Cohen toimii ensihoidon johtajana Avicennen ja Jean-Verdierin sairaaloissa. Hän kävi läpi yhteensä 14 potilaan näytteet. He olivat joutuneet sairaalahoitoon flunssan kaltaisten oireiden vuoksi joulu- ja tammikuussa.

– Testasimme koronaviruksen jäljittämiseksi uudelleen nenänielunäytteitä, joista tuolloin testattiin toisia sairauksia. 14 potilaasta yhdellä potilaalla todettiin koronavirustartunta. Testasimme kyseisen näytteen vielä kahdesti varmistuaksemme asiasta. Ja kahdesti testi oli positiivinen, Cohen sanoi BBC:n mukaan.

Cohen kehotti virologeja muissa sairaaloissa testaamaan uudelleen näytteitä koronaviruksen varalta. Cohenin löydökset raportoidaan myöhemmin International Journal of Antimicrobial Agents -julkaisussa.

Menot