fbpx
Uutiset

Rantaesteratsastuksessa valttia on tarkka jalkatyö

Lauantaiaamupäivänä leppeä tuuli puhaltaa pilviä poispäin Ahveniston uimarannalta. Sade ei juuri nyt uhkaa, ja hyvä niin, sillä vesi tekisi Hämeen Sanomien kevennettyjen olympialaisten esteratsastusradasta yhtä liejua.
Kilpailijat, yhteensä neljä, verryttelevät kukin itsekseen, sillä tänään kaikki ratsastavat samalla hevosella, ori Olympialla. Pienin kisapaine on ratsulla, sillä se voittaa joka tapauksessa.

Hämeen Sanomien kisatoimitsija koeratsastaa veden äärelle pystytetyn kolmen esteen radan. Rata on rakennettu ylämäkeen, joten hevosen ja ratsastajan kunto on koetuksella. Kuten olympialaisissa kuuluukin.

Liikkeelle lähdetään pusikon ja järven välistä, laukataan vihreästä vadista laaditulle vesiesteelle, edetään lievästi kaartaen sukilla täytetylle paperikassimuurille ja vielä kootaan voimat pahvilaatikko-hyppynaru-pystyesteelle. Maaliviiva on laiturin kupeessa.

Kisassa ratkaisevat aika ja virhepisteet. Valttia on tarkka ja nopea jalkatyö. Esteen pudottamisesta saa neljä virhepistettä. Jos ratsu kieltäytyy hyppäämästä, virhepisteitä napsahtaa kolme.

Yleisö jännittää henkeä pidättäen

Kilpailijat, hämeenlinnalaiset Janna Rastas, 12, ja Henna Vähänen, 11, sekä jokioislaiset Jannica Olonen, 14, ja Eetu Helin, 9, lähtevät radalle toimitsijan päättämässä järjestyksessä.

Ensimmäisenä hyppää Jannica Olonen, kisan kokenein ratsastaja. Jännitys ei näy kilpailijasta lainkaan. Hän itse uskoo tämän johtuvan siitä, että kesäloma on kulunut melko tarkasti oman hevosen, Veivin Kemun, satulassa.

Kokenut kisaaja kannustaa Olympiaa varmoin ottein. Muurilla ratsukko epäröi, mutta ylittää esteen puhtaasti.

– Olihan se hyppy? Jannica Olonen varmistaa.

Tuloksena puhdas rata ja loppuaika 7,55 sekuntia. Hankala alittaa.
Toisena radalle lähtevä Henna Vähänen ottaa ratsulta heti luulot pois. Hän laukkuuttaa hevosen tarkasti ja virheettömästi joka esteen yli ja saa tulokseksi kovan ajan: 5,07 sekuntia.

Nyt jännittää. Paikalle sattunut yleisö pidättää henkeä.

Jokioisten oman pojan Eetu Helinin meno saa aikaan pienen pölypilven. Ratsastaja on harjoitellut Jannica Olosen hevosella ja hakenut voimaa uinnista ja pyöräilystä, joten kunto on kohdallaan. Tuloksena on virheetön rata ajalla 6,05 sekuntia.

Janna Rastas vetää tyynesti ratsastustakin vetoketjun kiinni ja kokoaa ohjat. Ilme on päättäväinen. Nyt mennään! Ratsastaja innostaa Olympian ilmaviin hyppyihin ja voittoisaan aikaan 5,01 sekuntia.

Muurieste oli pahin pala

Neljä virheetöntä rataa! Joko mukana oli ylivoimainen nelikko tai sitten olympiatoimikunta on rakentanut liian helpot esteet.

– Muuri oli paha, Jannica Olonen kommentoi.

– Se oli vähän sillain viistosti siinä, ja ylämäkeen, kisan voittanut Janna Rastas analysoi.

Taitoluistelua harrastava Janna Rastas ei menestyksestä huolimatta aio vaihtaa lajia. Voittoakaan ei kummemmin juhlita: urakan jälkeen hän lähtee hopealle ratsastaneen Henna Vähäsen kanssa uimaan.

Kesälomaansa mummolassa Hämeenlinnassa viettävät Eetu Helin ja Jannica Olonen jäävät vielä pariksi viikoksi kaupunkiin. Eetu Helin jatkaa usean lajin lomaurheilemista, mutta Jannica Olonen keskittyy ratsastukseen.

Päämääränä ovat elokuun kahdeksantena päivänä Urjalan lähellä järjestettävät este- ja kouluratsastuskisat.

Menot