Kolumnit Uutiset

Rantaleijonia ja solarium-itsemurhia

Hiekka lentää kevyessä tuulessa ja lapset leikkivät rannalla. Voiko idyllisempää olla? Vielä elokuussakin on muutama viikko aikaa käydä tarkastamassa rantaelämän ihanuus.

Tänä kesänä näin ensimmäistä kertaa moneen vuoteen rannalla raskaana olevan naisen. Näky hätkähdytti, ja jäin pohtimaan miksi.

Rantakulttuuri korostaa jokaisella henkäyksellään auringonottajien ulkonäköä. On kauniiden ja rohkeiden yksinoikeus esitellä vartaloitaan rannalla.

Raskaana oleva nainen poikkeuksetta tiedostaa vatsansa ulkonäön poikkeavan muista. Napa törröttää, ja joku voi luulla vain lihonneeksi.

Rannoilla ovat viime vuosina silminnähden yleistyneet pikkutyttöjen pienet bikinit. Alle 10-vuotiaat harvemmin ostavat itse vaatteitaan, joten vastuu vaatevalinnoista osuu vanhemman niskaan.

On varmasti hienoa, että jo 8-vuotias voi tuntea olevansa aikuinen nainen. Mitä vähemmän on päällä, sitä enemmän lapsi voi tuntea vapautta. Tavallinen kokouimapuku ilmeisesti rajoittaa lapsen toimintaa hiekkakentällä. Se, että lapsen antaisi olla vain lapsi, tai vielä jopa kehottaisi siihen, ei tule kysymykseenkään. Etenkään jos kaikilla kavereillakin on bikinit. Tämä perusteluhan toimii aina.

Tosin on hieman hämmentävää huomata 10 vuotta lasta vanhempien nuorten miesten katseet, ja se, miten niiden ilme muuttuu, kun lapsi esimerkiksi kääntyy ja kasvoista voi päätellä tämän olevankin kuuman misun sijaan vain alakouluikäinen pikkutyttö.

Pullisteleva nuori mies kuuluu erottamattomana rantamaisemaan. Tämä uros ei jätä kenellekään epäselväksi sitä, mikä on hänen syynsä olla rannalla. Ohimarssin naisseurueen vierestä voi suorittaa niin monta kertaa kuin haluaa. Näyttävät syöksyt frisbeen, ja toisinaan naisten, perässä kuuluvat asiaan. Edes naisen vieressä köllöttävä poikaystävä ei ole todelliselle rantaleijonalle syy lopettaa ohimarssia.

Kaiken tämän ulkonäkövoittoisen rantakulttuurin kohokohta on kuitenkin nuorten naisten iho. Täydellinen pronssirusketus kertoo siitä, että kesä on käytetty todella hyödyksi. Parhaimmillaan rusketus on hankittu jo ennen kesää solariumlaitteessa.

Säteilyturvakeskuksen mukaan välillisesti solariumista aiheutuu vuosittain 20 melanoomaa, ja näistä noin 4 johtaa kuolemaan.

15–25-vuotiaista naisista jopa 60 prosenttia käy vuoden sisään solariumissa.

Yleinen harvaluulo on, että solarium suojaa UV-säteilyltä samalla lailla kuin tavallisesti ruskettunut iho. Solariumissa iho saa lähinnä UV-A-säteilyä, joka kyllä ruskettaa, mutta ei paksunna ihoa niin, että samalla muodostuisi suoja lisäsäteilyä vastaan. Tavallisessa auringonpaisteessa ihoon kohdistuu myös paljon UV-B-säteilyä, joka paksuuntaa, ja siten suojaa ihoa säteilyiltä myöhemmin. Solariumin kutsuminen suojarusketukseksi on siis kaukana totuudesta, halusi sitä uskoa tai ei.

Mitä useammin joku keskimääräisestä ihanteesta poikkeava kuitenkin lähtee nauttimaan auringosta ja vedestä, sitä helpompaa se on seuraavalle. Ehkä jonain vuonna solariumrusketusta ei enää näy rannoilla, ja lapset saavat näyttää lapsilta. Ehkä raskaana oleva nainen ei enää joskus hätkähdytä minuakaan.

Päivän lehti

4.6.2020