Uutiset

Rantautuuko Ruotsia kiusaava rikosongelma Suomeen?

Poliisin mukaan hit and run -rikollisuus on levinnyt Suomessa entistä laajemmalle erilaisiin rikosmuotoihin. Rajat ylittävässä rikollisuudessa tekijät tulevat Suomeen ulkomailta, tehtailevat rikoksia muutaman päivän ja poistuvat maasta saaliin kanssa.

Rikoskomisario Kari Pasanen poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen rikostiedustelukeskuksesta sanoo, että viime vuosien aikana hit and run -rikolliset ovat tyypillisesti anastaneet tavaroita kaupasta tai kaupitelleet rihkamakoruja. Sitten kuvioihin ovat tulleet lisäksi erilaiset metallivarkaudet, autovarkaudet ja asuntomurrot.

– Pystymme varautumaan Suomessa uusiin rikostrendeihin, kun yleensä erilaisia rikoksia alkaa esiintyä jossain päin Eurooppaa ja sitten huomataan, että niitä onkin jo Ruotsin kohdalla ja kohta Suomessa.

Pasasen mukaan rajat ylittävässä rikollisuudessa Ruotsia on kiusannut viime aikoina erityisesti autovarkaudet. Varkaudet ovat kohdistuneet etenkin arvoautoihin.

– Puhutaan lähemmäs 100 000 euron autoista. Joku vie auton ajamalla pois maasta, joku vie autoja rekka-autolla. Rajoilta mennään aika nätisti läpi. Kun ammattilaiset ovat asialla, niin asiakirjatkin näyttävät olevan kunnossa. Suomi on tähän mennessä näyttäytynyt lähinnä autovarkaiden läpikulkumaana Ruotsista idän suuntaan.

Pasanen sanoo, että hit and run -autovarkaissa on ollut tekijöitä ainakin Baltian maista. Poliisilla ei ole tarkkaa tietoa, mihin maihin autot lopulta päätyvät.

– Autot menevät sellaisiin maihin, joissa katsastusrutiinit ja auton rekisteröintirutiinit ovat erilaisia kuin esimerkiksi Suomessa. Täällä anastetun arvoauton saaminen rekisteriin on vaikeaa.

Poliisi on Suomessa varautunut mahdollisiin autovarkausaaltoihin, ja Pasasen mukaan myös suomalaiset osaavat nykyään varautua aiempaa paremmin.

– Näkisin, että ihmiset ovat jo heittäneet romukoppaan pahimman lintukotoajattelun. Ovet laitetaan lukkoon ja uusimmissa autoissa on ajonestotekniikatkin.

Suomessakin on kokemusta pienestä autovarkausbuumista, kun muutama vuosi sitten pääkaupunkiseudulta vietiin useita arvokkaita katumaastureita lyhyen ajan sisällä. Anastukset kohdistuivat samoihin merkkeihin. Tuolloin Baltian suunnalta tulleet tekijät saatiin nopeasti kiinni.

Helsingin Sanomat uutisoi alkuvuonna, että Suomessa autovarkaudet ovat jopa vähentyneet. Lehden mukaan vanha autokanta ei houkuta ammattimaisia autovarkaita Suomeen. Muita syitä varkaiden vähäiseen kiinnostukseen ovat sijainti ja muun muassa tehokas rajavalvonta.

Myös Pasanen uskoo, että esimerkiksi Ruotsia kiusaavat luksusautojen varkaudet eivät rantaudu samassa mittakaavassa Suomeen.

– Täytyy muistaa, että Suomessa on pienempi autokanta ja asukasmääräkin on pienempi kuin Ruotsissa.

Helsingin Sanomien juttu: http://www.hs.fi/autot/a1391140173852
 

Asiasanat

Menot