Uutiset

Rapumaakunnan rapusaaliista on tulossa arvaamaton

Viime kesän lämmin sää yhdistettynä tämän kesän helteisiin tekee ensi viikolla alkavasta rapukaudesta arvaamattoman.

-Teimme juuri koeravustuksen ja huomasimme, että ravuilla on vielä kuorenvaihto menossa. Jotain kummallista tässä on, Pro Agrian kalatalousneuvoja ja kalastuksenvalvoja Petri Mäkinen miettii.

Isoimmat koiraat vaihtavat kuorensa yleensä kesäkuussa. Naaraat vaihtavat kuorensa myöhemmin, koska niillä on poikasia pyrstönsä alla. Yleensä poikaset ovat jo tähän aikaan kuoriutuneet.

Mäkinen kertoo, että koeravustuksessa saatiin kaksi rapua mertaa kohden, joten rapusaaliista voi kuitenkin tulla kohtuullinen. Liikkeellä on rapuja, jotka ovat jo vaihtaneet kuorensa.

-11 sentin mittaiset ravut ovat vasta menossa kuorenvaihtoon, joten ne pysyttelevät koloissaan. Yleensä sen kokoiset ovat tähän aikaan jo liikkeellä.

Mäkisen mukaan viime ja tämän kesän hellesäät voivat lisätä rapujen kuolleisuutta.

Koska rapu viihtyy kylmässä vedessä, se on hakeutunut syvempiin vesiin.

-Merrat kannattaa laittaa syvälle. Esimerkiksi Iso-Roineelta ja Pyhäjärveltä voi saada hyvän täplärapusaaliin, Mäkinen vinkkaa.


Uusi rapukuninkaallinen haussa

Maakuntajohtaja Juhani Honka muistuttaa, että 50 prosenttia maan rapu- ja 70 prosenttia täplärapukannasta saadaan Hämeestä.

-Satakunnassa on jatsit, Etelä-Pohjanmaalla tangomarkkinat; täällä ravut pitäisi nostaa samalla tavalla esille, Honka maalailee.

Pientä nostoa tapahtui viime vuonna, kun Häme julistautui rapumaakunnaksi ja ensimmäiseksi rapukuninkaaksi valittiin opetusneuvos Raimo Honkavuori.

-Elokuun 20. päivä kruunaamme uuden rapukuninkaan tai -kuningattaren. (HäSa)