Uutiset

Räsänen haluaisi perheministeriksi

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen (kd.) on yksi vahvimpia kantahämäläisnimiä seuraavaan hallitukseen. Puolue päätti perjantaina lähteä mukaan ensi viikolla alkaviin hallitusneuvotteluihin.

Riihimäkeläinen puheenjohtaja on puolueen ykkösehdokas ministeriksi. Jo ennen vaaleja hän esitti, että hallitukseen perustettaisiin perheministerin pesti, jonka hän itse olisi halukas ottaa hoitaakseen.

-Minusta olisi hienoa, jos hallitukseen saataisiin perheministeri ja totta kai ajattelen niin, että pystyisin parhaiten palvelemaan sektorilla, jolla itsellä on eniten asiantuntemusta ja myös koulutusta, sanoo Räsänen.

-Mutta millä tavalla mahdollinen salkkujako sitten menee, ei ole millään tavalla minun eikä meidän puolueen käsissä. Ministeripaikkojen jakaminen tässä vaiheessa on täysin ennenaikaista.

Lääkärinä ennen kansanedustajan uraansa toiminut Räsänen on korostanut usein sosiaali- ja terveyspolitiikan kysymyksiä. Tällä hetkellä Räsänen vaikuttaa valtiovarainvaliokunnassa.

Koskiselle mikään ei ole vierasta

Räsäsen lisäksi Kanta-Hämeestä on tarjolla hallitukseen monta muutakin kokenutta nimeä.

Muun muassa kuusi vuotta oikeusministerinä Lipposen, Jäätteenmäen ja Vanhasen hallituksissa istunut hämeenlinnalainen Johannes Koskinen (sd.) odottelee kiinnostuneena keskiviikkona alkavia hallitusneuvotteluja.

-On pitkälti puoluejohdon ehdotuksen varassa, ketä millekin postille esitetään. Mutta luonnollisesti olen neuvotteluissa mukana ennen kaikkea oikeus- ja sisäasioiden puolella, Koskinen kertoo.

Myös muut paikat kelpaavat Koskiselle.

-Tavallaan mikään ei ole kokonaan vieras tehtävä, kun olen sen verran pitkään ollut mukana, kuudennen kauden kansanedustaja toteaa.

Filatov yrittää olla ajattelematta

Viidettä kauttaan aloitteleva kollega Tarja Filatov (sd.) on toiminut puolestaan seitsemän vuotta työministerinä. Heti vaalien jälkeen hän kertoi tehtävän kiinnostavan edelleen, mutta muutkin vaihtoehdot ovat mahdollisia.

-Tässä vaiheessa on parempi, kun ei ajattele yhtään mitään. Mutta tottakai poliitikon pitää olla kiinnostunut paikoista, joissa vaikutetaan, Filatov sanoo nyt.

Hän tarkentaa, että kiinnostavia paikkoja on niin hallituksen sisällä kuin muuallakin eduskunnassa, esimerkiksi tietyissä tärkeissä valiokunnissa.

-Se on aina tietynlainen kokonaisuus ja minusta puheenjohtajalla täytyy olla oikeus miettiä, kuka täydentää ketäkin missäkin tehtävässä, Filatov sanoo.

Heinonen valmis, jos puolue kutsuu

Ennen vaaleja ex-valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok.) totesi loppilaisessa Timo Heinosessa (kok.) olevan ministeripotentiaalia. Heinosen nimi on noussut esiin ministerispekulaatioissa vaalien jälkeenkin. Hänelle on soviteltu muun muassa opetus-, viestintä- tai kulttuuriministerin salkkua.

Heinonen ei kiistä kiinnostustaan hallituspaikkaa kohtaan, muttei lähde erittelemään toiveitaan sen tarkemmin.

-Jyrki Katainen tekee meillä ratkaisut ja olen hänelle viestittänyt, että olen valmis siihen, mihin puolue minua tarvitsee. Mutta nämä ovat asioita, jotka ovat ison palapelin takana, siinä pitää erilaisten palasten loksahtaa kohdalleen. Niillä on turha tässä vaiheessa liikaa spekuloida, Heinonen toteaa.

Mahdollinen musta hevonen voisi olla myös hämeenlinnalainen Jari Koskinen (kok.), joka toimi Lipposen kakkoshallituksessa vuoden verran maa- ja metsätalousministerinä. Nykyisin Koskinen vaikuttaa Lontoossa Euroopan jälleenrakennuspankin johtokunnassa. Hänen kauttaan on vielä vuosi jäljellä.

Hämeen Sanomat ei perjantaina tavoittanut Jari Koskista kommentoimaan hallituskuvioita. (HäSa)

Päivän lehti

21.1.2020