Uutiset

Räsäsen jalka Vanhasen oven välissä

Hallitustunnustelujen muodollinen vaihe, jossa ovat mukana vielä kaikki eduskuntapuolueet, jatkuu tänään, kun hallitustunnustelija Matti Vanhanen (kesk.) tapaa Kesärannassa eduskuntaryhmien edustajat.

Vanhanen sai maanantaina ryhmien vastaukset yleisluontoisiin ja jopa ympäripyöreisiin kysymyksiinsä, jotka eivät rajanneet ketään – ainakaan suoraan – hallituksen ulkopuolelle. Sitä saa mitä kysyy. Vastauksissa kukaan ei ilmoittautunut pelistä pois.

Keskiviikkona Vanhanen ilmoittaa pääsiäisen jälkeen alkaviin loppupeleihin eli hallitusneuvotteluihin pääsevät puolueet. Näin toimii suomalainen parlamentaarinen demokratia ja niin sen pitääkin. On päivänselvää, että vaalien tulos, kokoomuksen selvääkin selvempi voitto ja demarien tappio on otettava huomioon hallitusta muodostettaessa.

Keskusta ja kokoomus muodostavat tulevan Matti Vanhasen porvarihallituksen rungon. RKP:tä ei voine ohittaa, ja lisäksi hallitukseen ovat ehdolla vihreät ja kristillisdemokraatit, joiden puheenjohtaja Päivi Räsänen otti henkilökohtaiseksi asiakseen puolueensa hallitustien tasoittamisen.

Räsänen kävi itse luovuttamassa puolueensa vastaukset Matti Vanhasen kysymyksiin, kun esimerkiksi tuleva hallituspuolue kokoomus käytti arkisesti sähköpostia.

Räsänen käy taistoon syrjäyttääkseen vihreät, joiden edelle kristillidemokraatit ajavat hänen mielestään poliittisten linjausten valossa. Räsänen tekee niin kuin poliitikon tuleekin: pyrkii ministeriksi. Hänen perustelunsa eivät kuitenkaan täysin vakuuta. Vanhasen oven väliin jalkaa tunkemalla ei ehkä sittenkään pääse tavoitteeseen.

Päivi Räsänen toivoo, että hallitukseen tulisivat valituiksi ne puolueet, joiden ohjelmat ovat samankaltaisimmat. Kristillisdemokraattien ohjelmat lähenevät sekä kokoomuksen että keskustan ohjelmia, mutta eikö se ole puolueelle enemmän rasite kuin etu, kun erottuakin pitäisi?

Vihreillä on ongelmansa, joka on nimeltään ydinvoiman lisärakentaminen. Mikään ohittamaton este kuudes voimala ei kuitenkaan ole. Hallituksen pitää pystyä tekemään moniarvoista ja avoimen keskustelevaa politiikkaa, olivat mukana vihreät tai eivät.

Vihreille läheiset ja kaikille erittäin tärkeät energia- ja ilmastokysymykset tulevat hallituksen työlistalle. Vihreät tietävät hyvin, että asioihin voi vaikuttaa paremmin hallituksessa kuin sen ulkopuolella.

Matti Vanhanen ei halua hallitusta muodostaessaan nostaa esille suuria kiista- tai kynnyskysymyksiä. Hän tuskin on ensimmäisenä jättämässä rannalle myöskään vihreitä.

Tasavalta tarvitsee rivakasti etenevät hallitusneuvottelut ja niiden tuloksena toimivan ja realistiseen taloudenpitoon perustuvan hallitusohjelman.

Peli ministerinpaikoista eli avainpaikkojen jaosta keskustan ja kokoomuksen kesken käy koko ajan pinnan alla. Ei ole kuitenkaan epäilystäkään, etteikö kaikille paikoille löytyisi pätevää täyttäjää.

Hallituksen pitää pystyä tekemään moniarvoista ja avoimen keskustelevaa politiikkaa, olivat mukana vihreät tai eivät.

Päivän lehti

26.5.2020