Uutiset

Räsäsen rivit vuotavat kokoomukseen

Entisen kansanedustajan Leea Hiltusen loikkaus kokoomukseen on kristillisdemokraateille vakavampi paikka kuin puolueen puheenjohtaja Päivi Räsänen antoi Hämeen Sanomien haastattelussa torstaina ymmärtää.

Räsänen syytti kokoomusta ryöstökalastuksesta. Kova kritiikki osui ainakin osin harhaan. Puheenjohtajan pitäisi katsoa peiliin ja miettiä miksi hänen puolueensa rivit vuotavat.

Nimen vaihdos Kristillisestä liitosta Kristillisdemokraateiksi ei ole tuonut puolueen toivomaa tulosta. Eurooppalaisen mallin mukainen kristillisdemokratia ei ole kotiutunut Suomeen tai hahmottunut aatteeksi, joka profiloisi puolueen äänestäjille poliittiseksi vaihtoehdoksi.

Kristillisdemokraatteja lokakuusta 2004 johtanutta riihimäkeläistä kansanedustaja Päivi Räsästä ei voi syyttää toimettomuudesta. Puoluejohtajana hän ei kuitenkaan ole toistaiseksi saanut sulkia hattuunsa.

Alkavalla vaalikaudella on aika vakavasti keskustella kristillisdemokraattien tulevaisuudesta ja ennen muuta tarpeellisuudesta.

Ei ole kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen vika, jos hänen johtamallaan puolueella on vetovoimaa. Hän voi vain tyytyväisenä seurata virtaa puolueeseensa. Helsingissä kokoomuksen riveihin siirtyi hiljattain tunnettu vihreiden kaupunginvaltuutettu Hannele Luukkainen.

Kokoomuksessa on seinät leveällä ja katto korkealla. Kristillisdemokraatit sopivat mainiosti keskustaoikeistolaiseen kansanpuolueeseen, kuten uusi kokoomusmääritelmä kuuluu, ja miksei osa vihreistäkin.

Kristillisdemokraattien tavoitteena on ohjelmansa mukaan ”yhteisvastuullinen kansalaisyhteiskunta, jossa ihmiset ottavat vastuuta itsestään”. Eikös se ole aika lähellä perinteistä kokoomuslaista ajattelua? Kristillisdemokraatit korostavat kristillisyyttään, mutta käytännön politiikanteossa lienee oleellisempaa, että myös kokoomuksella on ”arvolähtöinen tapa tarkastella yhteiskunnallisia kysymyksiä”. Kristillisyys sopii kuin nenä päähän kokoomuksen arvolähtöisyyteen.

Edes kristillisdemokraattien jakaantumisesta vanhoillisiin ja uudistusmielisiin ei kokoomuksen siipien suojissa syntyisi kovin rikkovaa eripuraa. Onhan vanhoillisia kokoomuksessakin ja heidän mielipiteitään on totuttu kuuntelemaan – ja kunnioittamaan.

Leea Hiltunen ei ollut ensimmäinen tulevaisuuttaan vakavasti ajatteleva poliitikko, joka on jättänyt kristillisdemokraatit. Kokoomuksen varapuheenjohtajistoon noussut europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola on löytänyt mainiosti paikkansa uudesta puolueestaan.

Viime vaaleissa kristillisdemokraatit sai seitsemän kansanedustajan paikkaa. Oululainen Lyly Rajala siirtyi pian vaalien jälkeen kokoomukseen, joten eduskuntaryhmä kutistui kuuteen.

Laskelmoinnista loikkaria voi aina syyttää, mutta siinäkään ei pitäisi nähdä mörköjä. Vahvan ja sisäisesti ehjän puolueen riveissä poliitikolla on paremmat mahdollisuudet vaikuttaa.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic