fbpx
Uutiset

Raskaiden taakkojen nostelu voi lisätä ennenaikaisen synnytyksen riskiä – Hoitotyötä tekevät naiset riskiryhmässä

Raskaiden taakkojen nostelun vähentäminen sekä pitkät äitiyslomat voivat suojata ennenaikaisen synnytyksen riskiltä, selviää tuoreesta väitöstutkimuksesta.
Arkistokuva: Pentti Vuosaari

 

Ammateissa, joissa raskaana olevat naiset joutuvat nostamaan tai kantamaan runsaasti raskaita taakkoja, on kohonnut ennenaikaisen synnytyksen ja vastasyntyneen pienipainoisuuden riski. Tämä käy ilmi pian tarkistettavasta väitöstutkimuksesta.

Raskaita taakkoja joutuvat kantamaan tai nostelemaan muun muassa perus- ja lähihoitajat, kodinhoitajat ja keittiöapulaiset. Riskit ovat suuremmat myös niillä naisilla, jotka ovat synnyttäneet jo aiemmin.

Itä-Suomen yliopistossa väittelevän Emma Kwegyir-Affulin väitöstutkimuksessa verrattiin runsaasti raskaista taakkoja nostelevien ja kevyempää työtä tekevien äitien synnytyksiä.

Väitöstutkimuksen mukaan raskaiden taakkojen nostelun vähentäminen raskauden aikana saattaa pienentää ennenaikaisen synnytyksen ja vastasyntyneen pienipainoisuuden riskiä.

Tutkimuksessa on huomioitu se, että ennenaikaisen synnytyksen riskiä lisäävät myös monet muut tekijät, kuten muun muassa äidin ikä, tupakointi ja aiempien raskauksien lukumäärä.

Pitkät äitiyslomat vähentävät riskejä

Tutkimuksessa vertailtiin eri maitten välillä myös sitä, miten äitiysloman pituus vaikuttaa raskauden lopputulokseen.

Tutkimuksesta kävi ilmi, että äitiysloman pidentyessä myös raskauden kesto pitenee ja lapsen syntymäpaino kasvaa.

Tämän vuoksi epäsuotuista raskauden lopputulokset ovat harvinaisempia maissa, joissa äitiysloman kesto on pidempi. Vertailussa oli mukana 174 maata, joissa äitiysloman kesto vaihteli neljästä viikosta 52 viikkoon.

Emma Kwegyir-Affulin väitöstutkimus tarkistetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 21. syyskuuta.

Tutkimusaineistoissa oli mukana yli 74 000 työssään raskaita taakkoja nostelevaa ja 13 873 kevyempää työtä tekevää äitiä.

Menot