Uutiset

Raskas kalusto tottelee maailmanmestari Niemistä

Kun metsäkoneyrittäjä Timo Nieminen pyytää, kone tekee mitä tahansa. Koneen jättimäiset osat liikkuvat pehmeästi ja jopa sirosti. Eivät kuitenkaan hiljaa: vihreä konejättiläinen mylvii niin, ettei Niemisen puhetta kuulu.

Eipä yleensä tarvitsekaan kuulua. Metsäkoneyrittäjän arki on yksinäistä puurtamista metsässä. Ihmisten kanssa joutuu tekemisiin muun muassa tällaisissa tilanteissa: kun on vastikään voittanut metsäkoneenkäytön maailmanmestaruuden.

Hämeenlinnalainen Nieminen saalisti Jönköpingistä Ruotsista paitsi pokaalin, myös nuhan ja kauan odottamansa päänahan. Nieminen voitti vihdoin ruotsalaisen Per Johanssonin, joka Niemisen onneksi teki finaalissa virheen. Taakse jäivät myös muun muassa USA:n, Saksan ja Norjan edustajat.

Niemisen palkintohyllyllä on ennestään muun muassa MM-pronssi, Euroopan mestaruus ja Suomen mestaruus. Tuore maailmanmestaruus toi kunnian lisäksi myös tarpeellista tavaraa, metsäkoneenrenkaita.

Ala ei houkuta uusia opiskelijoita

Seuraavaksi Nieminen puolustaa Suomen mestaruuttaan tulevana lauantaina Punkaharjulla. Välipäivät eivät kulu treenaamiseen, vaan ihan normaaliin työntekoon sikäli, kun metsäalan töitä näinä aikoina riittää.

Kisoissa tehdään samaa kuin Nieminen muutenkin: muun muassa tehdään ja puretaan kuormaa.

– Taidot karttuvat työtä tehdessä, Nieminen hymyilee.

Hän on kartuttanut omia taitojaan reilusti yli puolet elämästään. Kolmekymppinen mies on kuljettanut metsäkonetta ammatikseen 16-vuotiaasta asti. Ensimmäisen kerran hän on istunut koneen ohjaimissa 13-vuotiaana.

– Isä on aikoinaan tehnyt vähän samankaltaisia hommia, joten innostuin itsekin. Metsätöissä on mukava olla. Siellä on oma rauhansa, ja työtä saa tehdä omatoimisesti, ilman kellokorttia.

Nieminen on huolissaan alan tulevaisuudesta. Konekuskeista on pulaa, eikä halukkaita koulutettavia tahdo löytyä. Osittain tämä johtuu Niemisen mukaan siitä, että Suomi on niin pitkä maa. Metsäkonekoulut ovat Kanta-Hämeestä melko kaukana.

– Moni poika ei yhdeksännen luokan jälkeen ole valmis muuttamaan koulupaikkakunnalle yksinään. Kisat voivat herättää kiinnostusta.

Kolmannes vuoden töistä uhkaa kadota

Timo Niemisen työalueeseen kuuluu iso pala Kanta-Hämettä. Niemisen kuusi konetta möyrivät niin Janakkalan, Hämeenlinnan kuin Lamminkin metsissä.

Tällä hetkellä Niemisellä on eniten urakkaa puiden istutuksessa – paperin työsulku kun on karsinut muita hommia. Periaatteessa hänen kaikki kuusi metsäkonettaan seisovat nyt joutilaina.

– Jos tilanne jatkuu tällaisena, kesäkuussa ei ehditä metsään ollenkaan. Heinäkuu on kesälomakuukausi, joten koneet voivat seistä yhteensä jopa neljä kuukautta. Se on kolmannes vuoden töistä. Toimeentuloon tulee iso lovi, Nieminen suree. (HäSa)

Päivän lehti

9.8.2020