Uutiset

Raskasmetallipitoisuudet kasvavat kovaa vauhtia Hämeenlinnassa

Hevitarjontaa on jo kohtalaisen paljon, mutta kaipuuta on vielä ainakin alan festarille ja tavaratalolle.

Hämeenlinnasta on vähitellen kehittymässä metallimiehille ja -naisille suotuisa kaupunki. Keskustan baareista kolme on profiloinut osan tiloistaan metallimusiikin suosijoille. Kesän aikana kaupunkiin on ilmestynyt myös kaksi hevikulttuurin jäsenten suosimaa myymälää.

Hämeenlinnalainen Pasi Laihanen on tyytyväinen kotikaupunkinsa kehitykseen. Vaikka levykaupat eivät olekaan aivan mieleen, metallimies saa hoidettua perusasiansa Hämeenlinnassa.

-Täältä puuttuivat monta vuotta metallibaarit ja -vaatekaupat. Live-musiikkiakin on nykyään tarjolla ihan kiitettävästi. Levyjä taas saa tilattua kätevästi netistä, Laihanen luettelee.

Pain Confessor -metalliyhtyeessä koskettimia soittava Laihanen on erityisen mieltynyt Rocktown-baariin, jonka kellarin metalliväki on ottanut omakseen. Metropolin alakerran uudistuminenkin on mieleinen asia, sillä Pain Confessor on päässyt myös soittamaan siellä.

Laihanen myös järjestää Hämeenlinnaan keikkoja Rocklinna-yhdistyksen kautta. Muutaman kerran Kulttuuritukussa järjestetyt metalfestit saavat luultavasti jatkoa. Kaupungissa alkaa olla hevibaarien myötä sopivia paikkoja myös pienemmille keikoille.

-Toisaalta takavuosien Giants of Rockin kaltaiset metallifestaritkin voisivat toimia, Laihanen pohtii.

Hänen mukaansa Hämeenlinnaan tarvittaisiin vielä Jyväskylän Lutakon kaltainen kokonaisuus, jossa samoissa tiloissa olisi yhdistyksen ylläpitämiä treenikämppiä ja keikkasali.

-Olemme silmäilleet sellaista, mutta toistaiseksi ei ole löytynyt.

Baareissa raikaa raskas musiikki

Maaliskuussa auennut Rocktown luottaa rockin vetovoimaan kaikissa kolmessa kerroksessaan. Niistä alimmainen on pyhitetty raskaimmalle kaartille eli metallimusiikille.

Rocktownin ”jokapaikan höylä” Harri Myllymäki kertoo, että kellarin hevipuolelle oli selvää kysyntää, koska metalliväelle ei ollut aiemmin kokoontumispaikkaa Hämeenlinnassa. Erityisesti hevikaraoke vetää väkeä.

-Sen suosio on ollut positiivinen yllätys. Itse vastustin sitä aluksi, koska luulin sen olevan samanlaista kuin peruskaraoke, Myllymäki sanoo.

Pian Rocktownin avauduttua myös Metropolin palautti alimman kerroksensa ilmeen hevipainotteiseksi. Esimerkiksi perjantaisin asiakkaiden toivemusiikkia soittaa hevimies Jone Nikula.

Metropolin ravintolatoimen johtajan Sami Kuittisen mukaan profiloitumisen ajankohta oli sattumalta sama kuin kilpailijalla.

-Päätimme ravintolan keittiön remontin yhteydessä uusia alakerran. Halusimme siitä paikan, jossa asiakkaamme saavat vaihtoehtoja perinteiselle diskolle.

Keskustassa on myös kolmas baari, joka houkuttelee asiakkaita raskailla melodioilla. Kyseessä on Hannibal, jossa soi viikonloppuisin yleisön toivomaa heviä.

-Asiakkaat ovat pyytäneet ja saaneet tällaista koko sen kaksi ja puoli vuotta, kun olen ollut paikan ravintolapäällikkö, Petri Pälsi kertoo.

Hevikaupat eivät syö toisiaan

Kesäkuun alussa Hämeenlinnan keskustaan ilmestyi kaksi uutta erikoisliikettä, jotka houkuttelevat ennen kaikkea tummissa kuteissa ja metallihiluissa viihtyviä ihmisiä, kuten hevareita.

Henna Partanen avasi Devil’s Flower -nimisen Leather Heavenin jälleenmyyntiliikkeen Saaristenkadulle. Myynnissä on nahka- ja prätkätuotteiden lisäksi paljon mustia vaatteita ja metallikoristeita.

Kaupan paikaksi Partanen valitsi Hämeenlinnan sen hyvän sijainnin vuoksi. Asiakkaita käy Hyvinkäätä myöten.

-Tältä seudulta puuttui selkeästi liike, josta saa tällaista tavaraa. Monet ovat valitelleet, että aiemmin ostoksille joutui lähtemään Tampereelle asti, Partanen sanoo.

Samaan aikaan kun Devil’s Flower käynnisti toimintansa, Sibeliuksenkadulle ilmestyi pieni puoti nimeltä Rockult. Myös se on profiloitunut selvästi metallimusiikin kuuntelijoille, sillä liikkeestä löytyy muun muassa kattava valikoima bändipaitoja.

Rockultin omistaja Antti Kokkonen sai idean puodistaan nuorten nettikeskustelupalstalta. Siellä valiteltiin, ettei Hämeenlinnasta puuttuu tämän alakulttuurin erikoisliike.

Kokkonen ei usko, että hänen liikkeensä ja Devil’s Flower syövät toisiaan. Hän on kaavaillut jopa toimintansa laajentamista rock-kulttuuriin keskittyväksi tavarataloksi.

-Hämeenlinnassa olisi kysyntää kaupalle, josta saa sekä erikoislevyjä että -vaatteita. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic