Uutiset

Kolumni: Ratkaisivatko maahanmuutto ja rasismi Britannian lähdön?

Kuva: Kari Mankonen
Kuva: Kari Mankonen

Britannia ja Euroopan unioni erosivat 47 vuoden yhteisen taipaleen jälkeen vähän niin kuin vanha aviopari, jonka toinen osapuoli haluaa pitkän liiton jälkeen ryhtyä taas itselliseksi sinkuksi.

Miksi näin kävi? Sitä ihmettelevät lähimmäiset ja sivulliset.

Syistä useat perustuivat vääriin tietoihin tai suoranaisiin valheisiin. Esimerkiksi jäsenyyden kustannukset Britannialle eivät olleet Boris Johnsonin toitottamat 350 miljoonaa puntaa viikossa. Ne olivat 160 miljoonaa puntaa.

Brittiläinen imperiumi perustui siirtomaiden riistoon

Vähemmälle huomiolle jäi maahanmuutto. Saarivaltakuntaa pidettiin pitkään integraation ja kotouttamisen mallivaltiona, mikä johtui sekä historiallisista velvollisuuksista että kokemuksista.

Brittiläinen imperiumi alkoi rakentua 1600-luvulla siirtomaiden rikkauksien ja työvoiman riistolle niin, että vuonna 1900 yhteisöön kuului neljäsosa maapallon väestöstä. Pinta-alaltaan se oli suurin imperiumi ihmiskunnan historiassa.

Ennen pitkää siirtomaiden väkeä alkoi muuttaa emämaahan. Se tuntui Mr. and Mrs. Smithistä mukavalta siihen asti, kun turbaanimiehiä oli vain rautatieasemalla laukunkantajina, satunnaisessa pikkukaupassa tiskin takana tai eksoottisessa ravintolassa esittelemässä curry-annoksia hassulla murteella.

Mitta tuli täyteen, kun Coronation Street näytti muuttuvan persialaiseksi toriksi. Monet perusbritit arvelivat asuinalueidensa tulleen vallatuiksi ja elämäntapojensa uhatuiksi – ja syyllinen oli Euroopan unioni.

Vain kolmannes maahanmuuttajista on tullut EU:sta

Ratkaiseva tekijä saattoi siis olla muukalaisvastaisuus tai jopa rasismi. Sitä hyssyteltiin, mutta se vaikutti pinnan alla.

Tilastoja tarkastelemalla maahanmuuttokriittisyyttä on vaikeaa perustella.

Tutkimuslaitos Ipsos Morin kyselyssä britit arvelivat maansa asukkaista 21 prosenttia olevan ulkomailla syntyneitä. Todellisuudessa heitä on 13 prosenttia. Eniten muualla syntyneitä on tullut Puolasta.

Vain kolmannes kuningaskuntaan asettuvista on tullut pahana pidetystä Euroopan unionista tai sen kautta.

Lisäksi muuttoliikettä on ollut ja on myös toiseen suuntaan. Viitisen miljoonaa brittiä asuu ulkomailla.

Ilman vierastyöntekijöitä Britannia olisi katastrofialue

Vanha virsi, jonka mukaan ”ne vievät meidät rahat ja työpaikat”, ei myöskään pidä paikkaansa.

University College Londonin tutkimuksen mukaan Euroopan talousalueelta tulleet maahanmuuttajat maksavat Britannian yhteiskunnalle 34 prosenttia enemmän veroja kuin saavat siltä rahallisia tukia.

Ilman halpapalkkaisia ja korkeatuloisia vierastyöntekijöitä saarivaltakunta olisi sitä paitsi katastrofialue.

Pelkästään maan julkisen terveydenhoidon lääkäreistä 26 prosenttia on muilla mailla syntyneitä.

Menot