fbpx
Uutiset

Rattijuopumuksesta tuomitun naisen yhdyskuntapalvelu on lykkääntynyt vuodella, koska paikkoja ei ole ollut – korona ja ennakkoluulot sulkeneet hoitokoteja

Yli vuosi sitten tuomion saanut nainen pääsi viimein tutustumaan hoitokotiin, jossa hänen piti suorittaa palvelunsa alun perin syksyyn mennessä. Sama tilanne on jopa sadoilla muillakin. Rikosseuraamuslaitos löytää palvelupaikan normaalisti kuukaudessa, mutta etsintä on vaikeutunut jo ennen pandemiaa.
Useimpiin hoitokoteihin ei ole otettu yhdyskuntapalvelun suorittajia yli vuoteen koronapandemian takia. Muitakin paikkoja on ollut tavallista vähemmän, joten rangaistuksen suorittaminen on lykkääntynyt. Kuva: Slotte Clas-Olav
Useimpiin hoitokoteihin ei ole otettu yhdyskuntapalvelun suorittajia yli vuoteen koronapandemian takia. Muitakin paikkoja on ollut tavallista vähemmän, joten rangaistuksen suorittaminen on lykkääntynyt. Kuva: Slotte Clas-Olav

Liikunnanohjaaja jäi kiinni humalassa ajamisesta ja tuomittiin yhdyskuntapalveluun yli vuosi sitten. Hänelle osoitettiin palvelupaikka hoitokodista, jossa hänen ammatistaan on hyötyä.

Koronapandemia kuitenkin sulki hoitokotien ovet ulkopuolisilta viime keväänä, ennen kuin nainen ehti aloittaa. Hänen palvelunsa piti päättyä jo viime syksynä, mutta hän on joutunut odottamaan kärsivällisesti.

Sama tilanne on ollut koko maassa, mutta paikkamäärissä on ollut jonkin verran vaihtelua alueittain. Vaikeaa on ollut esimerkiksi Oulun, Kokkolan ja Vaasan seudulla sekä Etelä-Suomessa.

– Näköjään ihminen tottuu odotteluunkin. Olen saanut lisäaikaa miettiä omaa käytöstäni. Tietysti harmittaa, koska olisi kiva, kun kaikki olisi ollut jo ohi, nainen sanoo.

Naisen nimeä ei kerrota hänen ja hänen lähipiirinsä yksityisyydensuojan takia.

Hän on päässyt viimein tutustumaan hoitokotiin saatuaan äskettäin koronarokotuksen.

– Nyt on luvattu, että voin suorittaa rangaistukseni kesän aikana, mutta saa nähdä.

Ongelma on tuttu rikosseuraamustyöntekijä Eeva-Liisa Luomalalle Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) Oulun toimiston Kokkolan toimipaikasta.

Yhdyskuntapalvelu suoritetaan kunnissa, valtiolla, seurakunnissa, voittoa tuottamattomissa yhdistyksissä tai kolmannen sektorin järjestöissä. Palvelupaikoiksi käyvät myös yksityiset hoitokodit, joiden kanssa kunnilla on maksupalvelusopimus.

– Viime vuoden maaliskuusta moni paikka on ollut kiinni yhdyskuntapalvelun suorittajilta ja on edelleen, Luomala kertoo.

Kun vuosina 2010–2019 yhdyskuntapalvelussa on ollut päivittäin yli tuhat suorittajaa, huhtikuun alussa heitä oli Risen tilastojen mukaan 827. Tavallisesti palvelupaikka löytyy noin kuukaudessa.

Pandemian aikana palvelun on voinut suorittaa etupäässä ulkotöissä kuten hautausmailla, puistoissa ja kiinteistöhuollossa.

Ehdollisen ja ehdottoman vankeuden välissä

Rattijuopumuksesta tuomittu nainen on suorittanut jo osan yli sadan tunnin palvelustaan muun muassa liikennekouluna, jonka Rise on järjestänyt etäopetuksena. Risen ohjelmilla voi suorittaa korkeintaan 30 tuntia tuomiosta.

Nainen sai tuomion ensikertalaisena. Yhdyskuntapalvelu sijoittuu rangaistuksena ehdollisen vankeusrangaistuksen ja valvontarangaistuksen väliin. Jälkimmäiseen tuomittu saa olla asunnossaan, mutta hänen liikkumistaan valvotaan.

Naisen palvelupaikka sijaitsee kotikunnassa. Hän voi jatkaa töissä käymistä, sillä yhdyskuntapalvelu suoritetaan vapaa-aikana, usein kahtena päivänä viikossa muutaman tunnin ajan kerrallaan.

Nainen pitää rangaistusmuotoa tosi hyvänä sekä itselleen että yhteiskunnalle.

– En joudu vankilaan ja pääsen tekemään jotain järkevää auttaakseni. Olen läksyni oppinut: en koskaan enää aja humalassa.

Vaikuttavuus todettu hyväksi

Yhdyskuntapalvelu on ollut käytössä 1990-luvulta asti. Se on havaittu kokonaisvaltaisesti vaikuttavaksi juuri naisen mainitsemista syistä: rangaistusmuoto auttaa sekä tuomittua että yhteiskuntaa ja ennaltaehkäisee uusia rikoksia. Se on myös taloudellisesti edullinen vaihtoehto vankilalle.

Risen erityisasiantuntija Pia Andersson kertoo, että kolmesta viiteen vuoden seuranta-ajalla yhdyskuntapalvelun suorittaja syyllistyy harvoin uudestaan rikokseen verrattuna tuomion vankilassa suorittaneeseen henkilöön.

– Suomi on saanut kansainvälistäkin kiitosta yhdyskuntapalvelusta. Se on oiva väline saada marginalisoitumisriskissä olevia mukaan yhteiskunnan toimintoihin.

Siksi on harmillista, jos tuomion suorittaminen lykkääntyy paikkapulan takia. Myös oikeuslaitos kuormittuu entisestään, kun joudutaan hakemaan suoritusajan pidennystä tuomioistuimesta.

Eeva-Liisa Luomala ja apulaisjohtaja Mika Grönroos Risen Oulun toimistosta ovat huomanneet paikkojen etsimisen vaikeutuneen jo ennen korona-aikaa.

Ennakkoluulot yhdyskuntapalvelun suorittajia kohtaan tuntuvat lisääntyneen, vaikka heidän taustansa selvitetään perusteellisesti. Luomala arvelee, että myös lisääntynyt kiire voi vaikuttaa paikkapulaan. Ohjaamiseen on oltava aikaa.

Yli 80 prosenttia yhdyskuntapalveluun määrätyistä suorittavat palvelun loppuun.

– Mietimme tarkasti, mihin paikkaan kukin sopii. Joskus työnantajat voivat saada palvelun jälkeen suorittajista työntekijöitä aloille, joilla on työvoimapula, Grönroos sanoo.

Palvelupaikalle ei aiheudu kuluja, mutta sille ei myöskään makseta korvausta. Rise vastaa vakuutuksista ja muista työnjohdollisista asioista.

Paikkamäärä palautunee ennalleen

Myös Pia Andersson sanoo, että etenkin moniongelmaisille on ollut nyt vaikeampaa löytää paikkaa kuin muulloin. Hän ei silti näe, että ainakaan kaikkialla olisi kyse ennakkoluuloista.

– Samat paikat voivat olla kunnallisen kuntouttavan työtoiminnan paikkoja, ja näyttää siltä, että ne ovat ensi sijalla. Kunta maksaa niistä pienen korvauksen.

Andersson uskoo, että palvelupaikkaverkosto elpyy pandemian jälkeen.

– Vanhustenhuollosta on jo tullut positiivista signaalia. Ikäihmiset alkavat olla rokotettuja, joten paikkoja voisi asteittain avata yhteiskuntapalvelun suorittajille. Toivon, että hekin pääsisivät nopeasti rokotuksen piiriin.

Asukasyhdistyksellä hyviä kokemuksia

Matalan kynnyksen kohtaamispaikka on ottanut muutaman vuoden aikana kuusi yhdyskuntapalvelun suorittajaa. Seuraava pääsee aloittamaan oululaisen Lintulammen asukasyhdistyksen kohtaamispaikassa maanantaina, kun koronapandemian aiheuttama tauko päättyy.

Puheenjohtaja Tuija Pohjolan mukaan yksikään ei ole keskeyttänyt. Osa on saatu palvelun jälkeen jatkamaan koulutukseen tai työelämään.

– Arvomme lähtevät suvaitsevaisuudesta. Haluamme antaa kaikille ihmisille mahdollisuuden. Meillä on ollut myös muun muassa sivareita ja työkokeilijoita.

Yhdyskuntapalvelun suorittajien taustaa ei kerrota, mutta kun luottamus työyhteisössä saavutetaan, he yleensä kertovat sen Pohjolan mukaan itse.

Yhdyskuntapalvelu

Yhdyskuntapalvelua voidaan tuomita ehdottoman vankeusrangaistuksen sijaan tai ehdollisen ohessa rikoksista, joista rangaistus on korkeintaan kahdeksan kuukautta vankeutta.

Tällaisia rikoksia voivat olla esimerkiksi rattijuopumus, pahoinpitely, talousrikos, osa seksuaalirikoksista ja huumausainerikoksista.

Palvelun maksimimäärä on 240 tuntia, joka vastaa kahdeksan kuukauden vankeutta. Tuomio suoritetaan samassa ajassa, jonka vankeus kestäisi. Tunti palvelua vastaa yhtä vankilapäivää.

1.4.2021 täytäntöönpanon kohteena oli 1 705 yhdyskuntapalvelutuomiota.

827 suoritti parhaillaan yhdyskuntapalvelua. 382 oli valmistelevassa vaiheessa.

Lähde: Rikosseuraamuslaitos

Menot