Uutiset

"Räty syytön, kunnes toisin todistetaan"

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton (AKT) valtuustossa istuva hämeenlinnalainen Janne Karhiaho kannattaa ylimääräistä valtuuston kokousta AKT:n puheenjohtajan Timo Rädyn luottamuksen mittauttamiseksi.

-Viime aikoina on tullut niin mielenkiintoisia kommervenkkejä, että varmaan olisi toisen valtuuston paikka ennen varsinaista kevätvaltuustoa. Hilkka Ahteen erottaminen oli aivan ylihätiköityä. Se veti kysymysmerkiksi. Miksi se piti näin äkkiseltään hoitaa?

-Olen kuitenkin sanonut kaikille, että ei ilman vakavia todisteita ruvettaisi tuomitsemaan ketään. Katsotaan ensin puolueeton poliisitutkinta loppuun. Sitten on aika katsoa, miten jatketaan. Kuten sanotaan: syytön, kunnes toisin todistetaan. Nyt tämä on mennyt vähän hutkimisen puolelle, Karhiaho muotoilee.

Poliisi epäilee Timo Rätyä ja muitakin liiton johtohenkilöitä työturvallisuusrikoksesta. Epäily juontaa juurensa AKT:n erotetun viestintäpäällikön Hilkka Ahteen väitteisiin työpaikkakiusaamisesta.

Työturvallisuusrikoksen lisäksi jutussa on poliisin mukaan muitakin rikosnimikkeitä. Esitutkinnan poliisi on jo saanut päätökseen.

Jäsenistön mielipide vaikuttaa

AKT:n hallitus päättänee torstaisessa kokouksessaan, kutsuuko se koolle ylimääräisen valtuuston kokouksen käsittelemään Timo Rädyn asemaa.

Janne Karhiaho ei kerro, miten hän äänesti tammikuun valtuustossa, jossa Räty sai luottamuksen äänin 13-26. Kantaansa mahdollisessa tulevassa valtuuston äänestyksessä Karhiaho ei vielä tiedä tai ei kerro.

-Jos ihan rehellisesti tällä hetkellä sanon, en oikein osaa sanoa mielipidettäni näillä taustatiedoilla ja viime aikojen tapahtumilla. Tänä iltana (tiistaina) meillä on oman ammattiosaston toimikunnan kokous. Muodostan mielipiteeni vähän muun porukan mukaan ja ymppään siihen oman mielipiteeni.

Karhiaho toimii toista kautta Hämeenlinnan automiehet ry:n puheenjohtajana. Töissä hän on yhdistelmäajoneuvon kuljettajana Riihimäen Kiito oy:ssä, jossa hän toimii myös luottamusmiehenä. AKT:n valtuutettu hän on ollut kesästä 2010 lähtien.

-Hämäläiset taitavat olla aika hitaita kommentoimaan, sillä kukaan jäsenistöstä ei ole minuun ammattiosaston puheenjohtajana ottanut asiassa yhteyttä. Aika jännä juttu sinänsä.

Räty vahva nokkamiehenä

Janne Karhiaho näkee, että Timo Rädyn vastustajat ovat vahvoilla mahdollisessa uudessa valtuustoäänestyksessä.

-Vastustajat ovat voimakkaammin liikkeellä. Tilanne on vähän kiikun kaakun. Sanotaan näin, että Rädyn olisi tosi vaikea jatkaa puheenjohtajana. Julkinen mediapeli on käynyt niin kovaksi. Asiaa on hyvin vaikea ratkaista muutoin (kuin erottamalla).

Työnsä Räty on Karhiahon mukaan hoitanut työnsä AKT:n nokkamiehenä hyvin.

-Räty on sopimusneuvotteluissa keulakuvana hyvin vahva ja kova neuvottelija. Sen homman hän on hoitanut ihan kelvollisesti, eli siltä osin hän nauttii luottamusta. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020