Uutiset

Rauhallisesta perjantaista tuli katastrofi Tukholmassa

Rauhallinen perjantai-iltapäivä muuttui yhtäkkiä katastrofiksi, kun panimoyhtiöltä kesken jakeluajon kaapattu kuorma-auto ajoi väkijoukon sekaan vilkkaalla Drottninggatanin kävelykadulla. Teko on nimetty epäillyksi terroriteoksi.

Isku vaati useita kuolonuhreja. Viranomaiset eivät vielä perjantain alkuiltaan mennessä olleet julkistaneet kuolonuhrien tai loukkaantuneiden lukumäärää.

Tukholmalainen Omar oli kadulla kun kaikki tapahtui. Hän havahtui kun joukko koululaisia alkoi kiljua kadun kulmassa. Aluksi hän luuli, että he pelleilivät ohikulkijoiden kanssa, mutta tajusi pian, että jotain oli pahasti vialla.

– Näin kuinka suuri kuorma-auto ajoi kapeita katuja täyttä vauhtia ja ihmiset juoksivat suojaan.

Kuorma-auto ajoi kovalla vauhdilla korttelin ympäri palaten sitten Drotninggatanille. Siinä vaiheessa Omar näki kuinka ihmisiä jäi auton alle.

– Ihmisiä makasi kadulla elottomina. Näin kuinka yksi nainen kuoli apuun tulleen miehen käsiin. Se oli hirveää.

Poliisi sulki koko ydinkeskustan ja etsi tekijää suljetun alueen sisältä. Tapahtumapaikkaa ympäröivissä rakennuksissa olevat ihmiset eivät saaneet poistua rakennuksista moneen tuntiin.

Tukholman keskusaseman kautta kulkeva kaukojunaliikenne sekä joukkoliikenne koko Tukholman alueella katkaistiin poliisin määräyksestä.

Tukholman sairaaloissa siirryttiin katastrofitilaksi kutsuttuun korkeimpaan valmiustilaan.

Joukkoliikenteen pysähdyttyä kadut täyttyivät tuhansista kotiin kävelevistä ihmisistä. Tietoa tilanteesta ei ollut saatavilla, joten monet jäivät odottamaan asemille tilanteen kehittymistä.

Eräs nimettömänä pysyttelevä göteborgilaisperhe istui keskusrautatien ulkopuolella neuvottomina. He oli matkalla Tukholman kautta Åreen pääsiäisen viettoon. Nyt he olivat jumissa Tukholmassa eivätkä tienneet, miten heidän matkansa tulisi

etenemään.

– Jos juna Göteborgista Tukholmaan ei olisi ollut myöhässä, olisimme päässeet jatkamaan matkaa ennen tätä hirveää tapahtumaa. Tuntuu toki tällaisena hetkenä typerältä valittaa omaa tilannetta, perheen äiti sanoo.

Sisäministeri Anders Ygeman kehoitti kansalaisia pysymään rauhallisina ja noudattamaan viranomaisten ohjeita.

Pääministeri Stefan Löfven sanoi Ruotsiin kohdistuneen iskun viittaavan terrori-iskuun. Hän kertoi myös turvallisuuspoliisi Säpon vahvistaneen iskun vaatineen ainakin kaksi kuolonuhria.

Poliisi julkaisi pian teon jälkeen valvontakameran tallentaman kuvan miehestä, jolla se uskoi olevan osuutta iskuun. LM-HÄSA

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic