Uutiset

Raumanmerelle lähtiessä kannattaa kiire jättää kotiin

Tätä ihmisvilinää! Juhannusaattona Raumalla ei varmasti jää kenellekään epäselväksi, että kaupungissa on festivaalit.

Kaduilla kävelee valtavasti ihmisiä. Osa ottaa rennosti ja lekottelee nurmikolla. Kaupat ja bensa-asemat ovat täynnä. Joku hakee pallogrilliä teltalleen, toiset ovat tulleet aamupalalle ja muutamat hakevat täydennyksiä anniskeluvarastoihinsa.

Kolmen päivän ajaksi Rauman asukasluku yli kolminkertaistuu, kun sinne vyöryy hiukan vajaa satatuhatta juhannuksen juhlijaa.

Festivaalialueelle valuva satojen metrien pituinen autoletka etenee pysähdellen välillä tuskastuttavan pitkiksi ajoiksi.

Leirintäalueet ovat täynnä telttoja ja autoja. Teiden varsille on pysäköity satoja autoja lisää. Joka puolella soi musiikki, vaikka itse juhla-alue on vielä kaukana.

Kun löydämme autolle pysäköintipaikan, saamme välittömästi viereisestä asuntoautosta seuraa.

– Me jonotimme eilen kuusi tuntia, että saimme auton tähän parkkiin, kertoo espoolainen Sami Siniharju.

Itse juhla-alue on aivan meren rannalla. Raumanmeri yrittää tarjota jokaiselle jotakin, sillä lavoja on useita erityyppisiä.

Tarjonnassa on hieman runsaudenpulan makua. Turvallinen ratkaisu on istuskella päälavan tuntumassa. Näkeepähän ainakin kaikki suurimmat nimet.

Toiset juhlivat, toiset ahkeroivat

Juhannuspäivän aamuna suomalainen kesä näyttää ikävämmän puolensa. Vettä vihmoo alas taivaalta ja edellisen päivän helle on vain kaukainen muisto.

Leirintäalueet näyttävät sateessa lohduttomilta. Muutamat teltat ovat romahtaneet kokonaan. Ympäriinsä lojuu tavaroita kertakäyttögrilleistä kaljapulloihin.

Osa ihmisistä on varustautunut leiriytymiseen sohvin, huvilateltoin ja onpa joillain oma jääkaappikin mukana.

Järjestyksenvalvojana oleva hattulalainen Anu Sainio kehuu kävijöitä fiksuiksi. Mutta mahtuu joukkoon aina vähemmänkin ajattelevaisia ihmisiä.

– Jos mukana on joku festareita varta vasten otettu sukulaisen vanha sohva, niin eiköhän se jää tänne, Sainio epäilee.

Voi vain kuvitella, miltä alue näyttää sunnuntaina.

Järjestyksenvalvojien työtä ei käy kateeksi. Satoi tai paistoi, he tekevät hommiaan. Työvuorot voivat kestää kellon ympäri tai ylikin, mutta Sainio ei valita.

– Ensimmäiset tunnit menevät hitaasti, mutta kun pääsee vauhtiin, niin täällä olisi vaikka pidempäänkin. Eipähän ainakaan tarvitse miettiä, että mitä juhannuksena tekisi.

Alue repeilee liitoksistaan

Viimeistään lauantai-iltana käy selväksi, että Raumanmeren festivaalien juhla-alue ei ole mitoitettu sellaisen kävijämäärän tarpeisiin, joka sinne viikonlopun aikana kertyy.

Parin lavan alueelle on änkeytynyt sellainen määrä ihmisiä, että sisään ei ole mitään toivoa päästä.

– Kävijämäärää pitäisi vähentää ainakin kahdellakymmenellätuhannella, protestoi Turussa opiskeleva hattulalainen Eeva Erkamo kuunnellessaan Scooteria täpötäyden lava-alueen ulkopuolella.

Joka paikkaan on hirveät jonot, eikä ihmismassan joukossa pääse kunnolla etenemäänkään. Leirintäaluella oleilu on paljon leppoisampaa, kuin tungeksiminen juhla-alueen ruuhkissa.

Raumanmeren juhla-alue hiljenee vähitellen. Päätämme välttää sunnuntaipäivän ruuhkat ja lähteä ajamaan kotia kohti. Tiet ovat tyhjiä ja aurinko paistaa yöttömänä yönä. (HäSa)

Hyvää seuraa, hirveä tungos

+ paljon hyvää seuraa

+ monipuolisesti esiintyjiä, lähes jokaiselle jotakin

+ meren ranta on melko täydellinen paikka juhannusfestivaaleille

– paljon ihmisiä, hirveä tungos

– suureen ihmisjoukkoon mahtuu mukaan aina myös ikäviä tapauksia

– järjestelyissä on parantamisen varaa, esimerkiksi järjestyksenvalvojat eivät tiedä festivaalin asioista juurikaan

Päivän lehti

4.7.2020