Uutiset

Rauta ei helise, mutta lihakset soivat

Hei Kuntoilija! -tervehdys ilmestyy kuntosalilaitteen ruutuun, kun panenälykortin kortinlukijaan. Sen jälkeen laite automaattisesti lataa minulle tarkoitetut painot ja harjoitus voi alkaa.

Olen Wellness-Forumin kuntosalilla treenaamassa, kokeilemassa, miltä tuntuu käyttää perinteisen kuntosalilaitteen tilalla ilmanpaineella toimivaa vehjettä.

Harjoituslaite toimii älykortilla. Jokainen lataa korttiin treenauksen alussa oman ohjelmansa ja tekee, mitä kortinlukijan ruutu näyttää.

Ensiksi tuntuu hassulta, että kone säätää minulle kuntosaliohjaajan valitsemat vastukset. Samalla ruutuun ilmestyy, montako toistoa ja sarjaa minun on tehtävä. Kone ei sentään kerro, että asento on väärä. Penkin korkeuskin pitää toistaiseksi itse säätää.

Liikunnanohjaaja Elina Virta opastaa laitteiden käytössä ja selittää, kuinka saa parhaan tehon. Hän myös kyselee, ovatko vastukset kohdallaan.
Kuntosalilaite piippaa, kun sarja on valmis ja ilmoittaa montako sekuntia on aikaa levätä. 11 sekuntia alkaa kulua.

– Hörppää vähän aineenvaihduntaa kiihdyttävää juomaa, Virta kannustaa. Ja sitten seuraava sarja, Virta muistuttaa, kun sekuntikello näyttää nollaa.
Tässä ei pääse ainakaan luistamaan ja venyttämään taukoja, sillä kone on armoton. Pitää jatkaa.

Rauta ei kalkata, eikä tarvitse laskea

Alkuillasta Wellness-Forumilla on useita treenaajia. Suurin osa heistä on naisia. Salilta puuttuu kokonaan meteli, jota yleensä kuntosaleilla on.
Ilmanpaineella toimivat älykortilliset laitteet eivät kalkata samalla tavalla kuin perinteiset rautalaitteet. Tosin tauon merkiksi laitteet piippaavat. Välillä on vaikea tietää, piippasiko oma vai viereisen kuntoilijan laite.

Sarjoja ei tarvitse itse laskea. Senkin tekee kone. Se on hyvä, koska jää aikaa keskittyä itse suoritukseen. Laite myös automaattisesti lisää viimeiselle sarjalle kiloja, jotta lihaksista saadaan kaikki irti.

En silti kiellä, etteikö tietokonepohjainen kuntosalilaite aluksi epäilyttäisi. Entä jos kortinlukija ei toimi tai sekoaa? Käyttö tuntuu kuitenkin yksikertaiselta. Älykortti on helppo laittaa laitteisiin, eikä siihen kulu liikaa aikaa. Jos jotakin laitetta ei ole ladattu omaan ohjelmaan, sellaiseenkin voi mennä.

Manuaalisesti laitetta on helppo käyttää. Tosin jos kesken harjoituksen haluaa lisätä tai vähentää painoa, pitää se tehdä erikseen jokaiseen sarjaan.
Parasta on se, että rauta ei kilise. Liikkeitä tehtäessä ei tarvitse miettiä, koska painot kolahtavat yhteen. Liikkeitä on pehmeä tehdä ja vastus jakautuu tasaisesti. Ei tarvitse riuhtoa.

Älykortti ohjaa salitreeniä

Tietotekniikkaa puskee vauhdilla kuntosaliharjoitteluun. Hämeenlinnalaisella Wellness-Forumilla treenaajat eivät enää pyöri printattujen harjoitusohjelmiensa kanssa vaan jokainen lataa harjoitusohjelmansa treenauksen alussa tietokoneelta smart cardiin eli älykorttiin.

Kortti syötetään kuntosalilaitteen kortinlukijaan ja laite määrittää painot, toistojen määrän ja taukojen pituuden treenaajan mukaan. Ne treenaaja voi katsoa kortinlukijan näytöltä. Kun harjoitus on tehty, kortti ilmoittaa kolme laitetta, johon treenaaja voi seuraavaksi siirtyä.

Wellness-Forumilla otettiin Smart card -kuntosalilaitteet käyttöön kesäkuussa. Fysioterapeutti Antti Kallioniemi on ollut älykorttiin tyytyväinen. Hän uskookin, että älykortilla toimivat kuntosalilaitteet syrjäyttävät perinteiset rautalaitteet.

– Huolto toimii hyvin, eikä kortinlukijoiden kanssa ole ollut suurempia ongelmia.

Kallioniemen mukaan älykortilla toimivien kuntosalilaitteiden etu on se, että ne ovat lihas- ja nivelystävällisiä.

– Näillä laitteilla harjoittelu ei ole repivää, koska ilmanpaine on vastuksena.
Lisäksi laitteet ovat äänettömiä. Tosin kun harjoitussarja on ohi, laite ilmoittaa siitä kuntoilijalle piippaamalla ja laskee ohjelmaan määrätyn tauon.

– Ylimääräinen pyöriminen salilla vähentyy ja harjoittelu on tehokkaampaa kuin ennen, Kallioniemi kehuu.

Kallioniemi myöntää, että joitakin asiakkaita tietokoneen käyttö on aluksi pelottanut, sillä treenin alussa älykorttiin pitää ladata oma ohjelma tietokoneelta.

Jos älykorttia ei halua käyttää, laitteita voi käyttää myös manuaalisesti.
Työnantajalle tieto treenauksesta

Smart cardilla jokainen harjoituskerta tallentuu tietokoneen muistiin. Omaa harjoitusohjelmaa voi sen kautta seurata ja nähdä, onko kehitystä tapahtunut.

– Esimerkiksi työpaikalla voidaan seurata kehittymistä tarvittaessa, Kallioniemi sanoo.

Wellness-Forumilla kuntoileva Marjo Laakso kertoo, että aluksi älykortin käyttö vaati harjoitusta.

– Sen oppii nopeasti ja nyt laitteita on mukava käyttää.

Päivän lehti

4.4.2020