Uutiset

Rauta oli kevyttä SM-kisojen avauspäivänä

Klassisen, eli ilman penkkipaitaa ja muita nostajaa tukevia välineitä käytävän penkkipunnerruksen SM-kilpailut alkoivat lauantaina Lopella.

Juuri kymmenen vuotta täyttäneelle Lopen Kunto ja Voima -seuralle kilpailu on iso ponnistus. Mukana tapahtuman järjestelyssä on kaksi muutakin voimailuseuraa, Tammelan Ryske ja Virkkalan Voima.

Järjestely kysyy väkeä ja voimaa, sillä kilpailu houkutteli mukaan huikean määrän nostajia. Lajihistorian neljäs klassisen penkkipunnerruksen SM-kilpailu sai liikkeelle yli 300 urheilijaa.

– Nyt kun nostetaan ilman erikoispaitoja, ovat varsinkin nuoret naiset lähteneet hyvin liikkeelle, järjestävän seuran puheenjohtaja Markku Savolainen kiitteli.

Kilpailussa ensi kertaa voimassa ollut 45 sekunnin sääntö otettiin myös vastaan ilman suurempia kommelluksia. Uuden säännön mukaan siitä hetkestä, kun tanko on valmis, on urheilijalla 45 sekuntia aikaa valmistautua nostoon ja saada päätuomarilta start-komento.

Sääntöuudistus näkyi entistä sujuvampana kilpailutapahtumana. Aikaa muun muassa palkintojen jakamiselle jäi reippaasti, eikä lyhennetty valmistautumisaika aiheuttanut kilpailijoille havaittavia ongelmia.

Toinen ensimmäistä kilpailupäivää leimannut ilmiö oli se, että monessa sarjassa rikottiin entisiä Suomen ennätyksiä. Toisena kilpailupäivänä sunnuntaina odotukset miesten sarjoissa ovat myös korkealla.

– Fredrik Smulter teki juuri varustepenkkipunnerruksen uuden maailmanennätyksen, joten odotamme jännityksellä, miten rauta nousee ilman paitaa, Savolainen mietti.

Hanna Rantala paransi SE:tä

Avauspäivänä naisten avoimessa vain 52-kiloisten painoluokka kärsi osanottajapulasta. Jo seuraavassa, enintään 57-kiloisten luokassa, saatiin puolestaan aikaan kunnon mitalitaisto.

Mervi Sirkiä joutui tällä kerralla taipumaan SM-hopealle, kun varustepenkkipunnerruksen tuore EM-hopeamitalisti, Hanna Rantala innostui kohentamaan Suomen ennätyksiä.

Rantala sai parhaallaan ylös 97,5 kiloa. Vauhtiin päästyään hän yritti vielä tasalukua 100 kiloa, mutta se oli vielä liikaa.

Sirkiän tulokseksi jäi aloituspaino 70 kiloa.

– Aloitus oli sikahelppo, mutta kahdessa seuraavassa nostossa tekniikka hajosi ihan kokonaan. En saanut kummallakaan 75 kiloa ylös, Sirkiä harmitteli.

Hämeenlinnalainen nosti tällä kerralla totuttua ylemmässä painoluokassa.

– Kroppa on vähän kovilla, kun seitsemän kertaa vuodessa pudottaa painon alle 52 kilon. Siksi päätin nostaa 57-sarjassa. En minä saunomisesta ihan niin paljon tykkää, Sirkiä nauroi.

SM-kilpailu oli välietappi, sillä lokakuussa edessä on jo seuraava haaste.

– Nyt alkaa treeni Luxemburgissa käytäviin Mastersin EM-kisoihin. Minulla on niistä kaksi kultamitalia alla, joten lähden hakemaan sitä hattutemppua, Sirkiä suunnitteli. (HäSa)

Asiasanat

Menot