fbpx
Uutiset

Rautatiealan unioni pysäyttää tavaraliikenteen postilakon tueksi: "RAU on valmis koventamaan toimia" – Tukitoimia valmistellaan useissa liitoissa

Posti- ja logistiikka-alan unioni sekä Palvelualojen työnantajat Palta neuvottelivat keskiviikkona valtakunnansovittelijan johdolla, mutta sopua ei löydetty. Henkilöliikenne jatkuu RAU:n lakon aikana normaalisti.
RAU:n lakko pysäyttää tavaraliikenteen, mutta henkilöliikenne jatkuu normaalisti. Kuva: Jukka Lehoj?rvi
RAU:n lakko pysäyttää tavaraliikenteen, mutta henkilöliikenne jatkuu normaalisti. Kuva: Jukka Lehoj?rvi

Rautatiealan Unioni Rau ilmoittaa aloittavansa ensi viikon tiistaina 19. marraskuutta tukilakon, joka pysäyttää vuorokauden ajaksi rautateiden tavaraliikenteen.

Rau tukee lakollaan Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n työtaistelua, joka alkoi tämän viikon maanantaina. Postialan lakko koskee postinjakelua, käsittelyä ja kuljetusta. Noin 9 000 työntekijä lakko jatkuu PAU:n mukaan niin kauan, kunnes työehtosopimusneuvotteluista saadaan tulos.

Rautatiealan tukilakko jatkaa Raideammattilaiset JHL:n tavaraliikenteeseen ilmoittamia työtaistelutoimia vuorokaudella.

– Lakon aikana ratapihoilla ei operoida vaiheita eikä junia ohjata. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että junia ei voida tänä aikana kuljettaa, sanoo RAU:n puheenjohtaja Tero Palomäki.

Henkilöliikenteen lakko ei RAU:n mukaan vaikuta.

Usea liitto valmistelee tukitoimia

Tukitoimilla RAU haluaa vauhdittaa PAU:n ja Palvelualojen työnantajat Paltan välisiä neuvotteluita Postin työehdoista. RAU ei hyväksy Postin esittämiä kohtuuttomia heikennyksiä työehtoihin eikä keinoja, joilla Posti niitä hakee.

– On erittäin valitettavaa, että tällaisiin tukitoimiin jouduttiin ryhtymään mutta Postin työkiista on ollut surkuhupainen näytelmä seurattavaksi, eikä se ratkea ilman vaikuttavia Postin ulkopuolisia tukitoimia, Palomäki toteaa.

Palomäki sanoo toivovansa, että kiistan osapuolet pääsevät pian sopuun.

– Rautatiealan Unioni on valmis koventamaan toimia, mikäli työrauhan löytyminen sitä edellyttää, Palomäki sanoo.

Muutkin liitot ovat kertoneet valmistelevansa tukitoimia.

Näihin kuuluvat ainakin Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ja Suomen merimies-unioni SMU.

Liitot tekevät päätöksiä mahdollisista tukitoimista tämän viikon lopulla tai ensi viikolla sen perusteella, kuinka PAU:n ja Paltan keskustelut valtakunnansovittelijan kanssa etenevät.

Postilakko vaikuttaa jo ruokakuljetuksiinkin

PAU ja Palta jatkoivat keskiviikkona työehtosopimusneuvotteluja valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla. Neuvotteluihin saapuessaan osapuolet kuvasivat näkemyseroja suuriksi eivätkä uskoneet nopeaan ratkaisuun.

Lakko on vaikeuttanut postinjakelua eri puolella Suomea. Pieni osa kirjepostista, aikakauslehdistä ja mainoksista on saatu lajiteltua ja jaettua vastaanottajille töissä olevan henkilöstön toimesta.

– Erityisen ikävää on nyt se, että esimerkiksi tietyissä toimipaikoissa Mikkelissä, Tampereella ja Kuopiossa PAU:n jäsenet ovat kieltäytyneet tekemästä kansalaisten terveyteen ja turvallisuuteen liittyvää suojatyötä, kertoo Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja.

Se tarkoittaa, että esimerkiksi ruokakuljetukset päiväkoteihin, kouluihin ja vanhuksille ovat vaarassa.

– PAU on rikkonut itse asettamiaan lakkorajoja. Olemme onneksi saaneet hoidettua nämä tärkeät lähetykset toistaiseksi perille asiakkaillemme poikkeusjärjestelyillä, Ainasoja sanoo.

PAU on määritellyt lakon ulkopuolelle mm. ruoka-, elintarvike-, ruokakassi-, lääke-, sairaala- ja muut vastaavat paikalliset ja valtakunnalliset terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät lähetykset.

– Jos työnantaja rikkoo lakkoa vuokratyöntekijöillä tai muilla työntekijöillä, tulee nämä tehtävät hoitaa kyseisillä lakkoa rikkovilla työntekijöillä ja suojatyötä tekemään sovitut työntekijät vedetään pois. PAU on ilmoittanut tämän asian työnantajalle jo ennen lakkoa, liitto tiedotti.

Menot