Uutiset

Ravintolaruokailun arvonlisäveron alennus saatava kokonaan hintoihin

Kuvituskuva

Ravintoloissa ja työpaikkaruokailuna nautitun ruoan ja alkoholittomien juomien arvonlisävero alentuu heinäkuun alusta lähtien elintarvikkeiden arvonlisäveron tasolle 13 prosenttiin. Alennus merkitsee noin 260 miljoonan euron vuotuista verotulojen bruttomenetystä. Suomen Kuluttajaliitto vaatii, että tämä veronmaksajien pussista otettava summa palautuu takaisin kuluttajille täysinä hinnan alennuksina.

Alennuksen toteutuessa täysimääräisesti ravintolapalveluiden hintojen tulisi laskea 7,4 prosenttia. Tätä on myös maamme hallitus edellyttänyt antaessaan elvytyspaketin ravintoloille. Liikevaihdon mukaan laskettuna noin 60 prosenttia ravintolapalvelujen toimipaikoista on lupautunut viemään veronalennuksen vastuullisesti hintoihinsa. Osa ravintoloista ilahdutti asiakkaitaan laskemalla hinnat jo etukäteen. Osa taas on ilmoittanut pitävänsä hinnat entisinä veronalennuksesta huolimatta.

Kuluttajaviranomaiset selvittävät parhaillaan hinnoissa tapahtuvia muutoksia myös alueellisesti ja eri ravintolatyyppien välillä. Kuluttajaliitto kehottaa edelleenkin ravintoloiden, kahviloiden ja työpaikkaravintoloiden asiakkaita myös itse vertailemaan hintoja ja tarkistamaan, onko hinnanalennus toteutunut. Asiakkaan on nähtävä konkreettinen hinnanmuutos ruokalistasta. Kun näkyvissä on kahdet hinnat, asiakas voi varmistua hinnanalennuksesta.

Vertailua on syytä tehdä ravintoloiden ja kahviloiden välillä omalla paikkakunnalla ja lähiseudulla. Muutoksia voi tapahtua myös aterioiden ja annosten koossa, valikoimissa ja laadussa. Hintojen seurantaa kannattaa jatkaa vielä heinäkuun jälkeenkin.

Arvonlisäveron alennuksen hyöty ei saa valua pois muutamassa kuukaudessa. Kuluttajilla on nyt erinomainen mahdollisuus vaikuttaa valinnoillaan ja käyttää niiden ravintoloiden palveluja, jotka toimivat vastuullisesti. Jos näyttää siltä, että alennukset eivät ole toteutuneet, kuluttajat voivat aina ”äänestää jaloillaan”-siellä missä siihen on mahdollisuus.

Krista Kiuru, puheenjohtajai

Sinikka Turunen, pääsihteeri

Suomen Kuluttajaliitto

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic