fbpx
Uutiset

Ravintoloiden säännöt julki: Juomia saa kello 22 asti, asiakaspaikkoja rajoitetaan, terasseille vapaammat säännöt – MaRa: Päätökset eivät riitä lomautusten purkamiseen

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa vaatii asiakasrajoitusten pienentämistä. Hallituksen nyt päättämät asiakaspaikkojen rajoitukset ovat MaRan mukaan niin tiukkoja, etteivät ravintolat pysty ottamaan lomautettuja työntekijöitään takaisin töihin.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) saapumassa Säätytalon neuvotteluihin. Kiuru korostaa, että ravintoloiden on luotava olosuhteet, joihin asiakkaat uskaltavat tulla. Muutoin ravintolat eivät saa asiakkaita. Kuva: Arttu Laitala
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) saapumassa Säätytalon neuvotteluihin. Kiuru korostaa, että ravintoloiden on luotava olosuhteet, joihin asiakkaat uskaltavat tulla. Muutoin ravintolat eivät saa asiakkaita. Kuva: Arttu Laitala

Hallitus päätti säännöt, joilla ravintolat saadaan avata 1. kesäkuuta lähtien.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että ravintolat saavat olla auki enintään kello 23 asti, ja ne saadaan avata aikaisintaan kello 6 aamulla.

– Anniskelu voidaan aloittaa kello yhdeksän ja alkoholin myynti tulee lopettaa viimeistään kello 22, Kiuru sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuomisen mukaan tunnin mittaisen “valomerkin” perusteena on se, että ravintoloihin ei syntyisi sulkemisaikaan tungoksia ja jonoja.

Aukioloajan rajoitus merkitsee käytännössä sitä, että yökerhoja ei toistaiseksi voida avata.

Ravintoloihin saa kesäkuun alusta lähtien päästää vain puolet normaalista asiakaspaikkamäärästä.

– Rajoitus tehdään, jotta asiakkaat voivat pitää riittävää etäisyyttä. Terasseilla tämä rajoitus ei ole voimassa. ministeri Kiuru toteaa.

Kiuru: Olosuhteet sellaisiksi, että asiakkaat uskaltautuvat ravintoloihin

Ravitsemusliikkeille säädetään useita velvoitteita, joilla torjutaan koronaepidemian etenemistä.

Ravintoloiden on ensinnäkin pidettävä huoli tilojen ja pintojen puhdistamisesta. Asiakkaille on tarjottava mahdollisuus pitää huolta hygieniasta esimerkiksi käsienpesupisteillä ja desinfiointiaineita tarjoamalla.

Kiuru toteaa, että ravintoloiden on järjestettävä tilansa ja ruuan ja juoman tarjoilu niin, etteivät asiakkaat altistu turhaan tartunnoille.

Pääsäännöksi tulee se, että ravintoloissa istutaan omissa pöydissä.

– Oman ruuan tai juoma-annoksen noutaminen on sallittua, mutta asiakas ei saa esimerkiksi ottaa itse ruokaa buffet-pöydästä, Kiuru sanoo.

Kiuru korostaa, että ravintoloiden on luotava sellaiset olosuhteet, että ihmiset uskaltavat mennä niihin.

– Ravintolat eivät pääse jaloilleen, jos asiakkaat eivät uskalla mennä niihin.

Pienpanimoiden juomien etämyynti harkinnassa

Hallitus seuraa ravintoloiden avaamisen jälkeen mahdollisia myöhempiä rajoitusten purkamisia.

– Ennen juhannusta arvioidaan seuraavaa askelta. Ajatuksemme on, että kahden viikon välein tarkastellaan sitä, miten ihmiset ovat sitoutuneet rajoituksiin, Kiuru sanoo.

Keskiviikkona hallitusviisikko eli hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuvat neuvottelemaan alkoholilain muutoksista.

Pöydällä on tuolloin myös pienpanimoiden mahdollisuus juomien etämyynnistä.

Ravintoloiden rajoitukset menevät eduskunnan käsittelyyn heti tänään.

MaRa: Lomautuksia ei kyetä purkamaan

Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran mukaan asiakaspaikkojen rajaaminen puoleen normaalista merkitsee sitä, että toimintaa on erittäin vaikea saada kannattavaksi.

Mara esittää, että asiakaspaikkojen enimmäismäärä nostetaan 75 prosenttiin.

Järjestön mukaan rajaus on ravintoloille taloudellisesti niin vaikea, että lomautettuja työntekijöitä ei kyetä ottamaan takaisin töihin.

Maran toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa, että kesäkuun alusta alkaen ravintoloiden kulut alkavat taas juosta täysimääräisinä.

– Ravintola voi teoriassa saada vain 50 prosenttia tuloista. Puolella asiakaspaikkamäärällä ei ole mahdollista kattaa lähes täysimääräisiä kuluja.

Lappi sanoo, että ravintola-alan liikevoittoprosentti on normaalina talousaikana vain 1–4 prosenttia liikevaihdosta.

– Kannattava toiminta rajoitusten voimassa ollessa käytännössä lähes mahdotonta.

Mara vaatii myös, että valtion tulisi korvata ravintoloille taloudelliset vahingot niin kauan kuin ravintoloiden toimintaa rajoitetaan.

Menot