fbpx
Uutiset

Ravitsemusohjauksen avulla voi saada suoliston kuntoon

Jos ravintoneuvoja Tuulikki Heikkilän pitäisi kiteyttää hyvin lyhyesti, mistä ravitsemusohjauksessa on kyse, hän muotoilisi asian näin:

– Ravitsemusohjauksessa pyritään löytämään yksilölle mahdollisimman luonnollinen ruokavalio.

Ravintoneuvojan pakeille hakeutumisen syynä on useimmiten vatsavaivat, kuten ilmavaivat, turvotus ja ummetus. Heikkilä sanoo, että usein vastaanotolle tullaan siinä vaiheessa, kun ongelmat ovat kestäneet jo pitkään. Henkilö on saattanut yrittää ratkaista ongelmaa itse esimerkiksi apteekin itsehoitolääkkein, mutta olo on aina vain mennyt huonommaksi.

– Suolisto on tällöin jotenkin vioittunut, ja ravitsemusohjauksella pyritään eheyttää suoliston tilaa. Aika pienilläkin ravitsemuksellisilla muutoksilla saadaan tilanteeseen apua ja suoliston kuntoutuminen voi alkaa.

Yllättävää kyllä, toistuviin flunssiin ja jopa uniongelmiin selitys saattaa löytyä ruokavaliosta ja suoliston kunnosta.

– Nykyaikana eletään helposti putkessa, jossa sanotaan, että ei jakseta ja väsyttää. Silti kun menee nukkumaan, ei uni tulekaan, se on katkonaista tai herätään aamuyöstä eikä enää saada nukutuksi. Ravitsemuksella on unen laadun kanssa hyvinkin paljon tekemistä.

– Suolisto onkin suuri tekijä ravitsemusohjauksessa. Suolisto on kaiken A ja O.

Vaikka ravintoneuvojan kanssa katsotaankin tarkalla silmällä sitä, mitä ihminen suuhunsa laittaa, on ravitsemusohjaus Heikkilän mukaan tätä huomattavasti laajempialaista. Taustalla on holistinen ihmiskäsitys, jonka mukaan ihminen on kokonaisuus.

Ravitsemusohjauskin on kokonaisvaltaista ihmisen hoitamista, sillä ruokavalio on tärkeässä osassa ihmisen hyvinvoinnissa riittävän liikunnan ja unensaannin rinnalla.

– Ravitsemusohjauksessa pysähdytään kuuntelemaan omaa itseään ja omaa kehoaan, hoitamaan sitä ja ennaltaehkäisemään ongelmia.

– Tavoitteena ravitsemusohjauksessa on toteuttaa pysyvä muutos, eli löytää asiakkaalle sopiva monipuolinen ruokavalio, jota hän pystyy noudattamaan läpi elämän, Heikkilä toteaa.

Heikkilä korostaa sitä, että nimenomaan monipuolinen ruokavalio on ravitsemusohjauksen pointti.

– Hyvän ravitsemuksen yleisohjeessa kasvikset, marjat, vihannekset ja hedelmät sekä siemenet ja pähkinät ovat hyvin tärkeitä, samoin hyvät rasvat ja proteiinit.

Ravintoneuvojaksi opiskelu oli Heikkilälle aikoinaan hyvin luontainen päätös.

– Olen aina ollut hyvin luonnonläheinen ihminen, koko nuoruusiänkin olin partiossa. Valmistuin suurtalousesimieheksi vuonna 1993, ja ruuanlaitto on yksi intohimoistani. Olen kuitenkin tehnyt kuluttajaneuvojan töitä yli 20 vuotta. Neuvonta, ohjaus ja tiedon jakaminen ovat myöskin lähellä sydäntäni.

– Kun nämä kolme asiaa ymppää yhteen, niin niiden tuloksena aloitin 7 vuotta sitten opinnot Suomen Terveysopisto Saluksessa ravintoneuvojaksi.

Heikkilä valmistui kaksivuotisten opintojen jälkeen diplomiravintoneuvojaksi 2011 ja kuuluu Suomen Ravintoterapiayhdistykseen.

Tuulikki Heikkilä pitää vastaanottoa sekä Forssassa että Hämeenlinnassa. Hämeenlinnassa on myös käytössä fysioakustinen tuoli rentoutusta varten. HÄSA

Menot