Uutiset

Ravurien kimppaomistaminen yleistyy vauhdilla

Raviurheilun tila Suomessa on puhuttanut raviväkeä viime vuosina paljon. Palkintosummat ovat hieman laskeneet ja raviradatkin ovat taloudellisesti ahtaalla, mutta raviurheilun kulut ovat kuitenkin samaan aikaan kasvaneet.

Ravihevosten omistaminen on yhä useammin pilkkoutunut osiin. Yhä harvemmin ravihevosen omistaa vain yksi henkilö. Syy on usein taloudellinen, sillä arviolta ehkä vain joka kymmenes ravihevonen elättää itsensä juostuilla palkintorahoilla.

Parin viime vuoden aikana varsinkin suurkimpat ovat lisääntyneet vauhdilla. Suurkimpoissa ravihevosella saattaa olla jopa tuhat omistajaa.

– Ihmiset hakevat elämyksiä. Suurkimpoissa on mahdollista päästä kiinni omistajuuteen pienellä rahalla ja kulut on mahdollista pitää kohtuullisina, kertoo Suomen hevosenomistajain keskusliiton toiminnanjohtaja Mitja Nummenpää

Varsinkin raviradat ovat operoineet suurkimppoja. Esimerkiksi Oulun raviradan Callela Longshotista myytiin tuhat osakkuutta loppuun varsin nopeasti. Hevosen kehittymistä seurataan aktiivisesti omilla nettisivuilla ja Facebookissa.

– Suurkimpoissa tuhannesosa saattaa maksaa esimerkiksi 50 euroa ja se saattaa pitää sisällään kaikki kulut yksivuotiaasta aina nelivuotiaaksi saakka. Sen jälkeen kimppa on sovittu loppuvaksi ja tulot jaetaan osakkaiden kesken, Nummenpää selvittää.

Kulut pienemmäksi

Ammattivalmentajalla valmennuksessa olevan ravihevosen kuukausittaiset kulut ovat 750 euron luokkaa. Ravihevosen omistajan näkökulmasta kimpassa ollaan siis usein taloudellisten syiden takia.

Hämeenlinnalaisen Minna Salon kasvattaman kaksivuotiaan oriin Wilds Bonfiren ympärille on kerätty reilun kymmenen hengen kimppatalli, Talli Kohaus. Tallin osakkaiden osuudet hevosesta vaihtelevat 5–20 prosentin välillä. Oria valmentaa forssalainen Mari Kukkonen.

– Ori syntyi täällä Forssassa, mutta muuallakin asuvat raviurheilun ystävät ihastuivat siihen. En halua varastoida itselleni kaikkia varsoja ja omistajaporukan kokoaminen oli hyvä vaihtoehto, vaikka aikaisempaa kokemusta minulla ei tällaisesta omistamisesta olekaan. Tärkein syy kimpan kokoamiseen oli ilman muuta taloudellinen, Minna Salo totesi.

”En kuvittele rikastuvani ”

Hämeenlinnalainen Jari Salo on mukana Wilds Bonfiren kimpassa viiden prosentin osuudella. Vastaavia pieniä osuuksia Salolla on ollut myös muutamasta muusta hevosesta. Salolla on kimppaomistuksesta pelkästään hyviä kokemuksia.

– Kimpat ovat toimineet hyvin. Raportointi on pelannut mainiosti sähköpostitse ja kotisivujen välityksellä. Nykypäivänä myös juoksujen seuraaminen on helppoa, kun päivän ravit voi netistä ostaa eurolla, Salo muistuttaa.

Kimppahevosen juoksuja Salo jännittää täysillä. Ja porukassa hevosen edesottamuksia on mukava spekuloida.

– Pienellä rahalla on päässyt jännittämään oman hevosen menoa. En kuvittele rikastuvani ravihevosilla, mutta en myöskään halua siihen laittaa liikaa rahaa kiinni. (HäSa)

Asiasanat

Menot