Uutiset

Ravustuskauden alkuun kaksi viikkoa – Ravustajia varoitetaan rapuruton levittämisestä

Kalatalouden keskusliitto muistuttaa desinfioimaan, kuivaamaan tai pakastamaan kaikki pyyntivälineet.
Oikeanpuolisen ravun saksen tyvessä näkyy rapuruton aiheuttama musta läiskä. Arkistokuva. Kuva: Maria Halkilahti=AH
Oikeanpuolisen ravun saksen tyvessä näkyy rapuruton aiheuttama musta läiskä. Arkistokuva. Kuva: Maria Halkilahti=AH

Suomen ravustuskausi alkaa kahden viikon päästä sunnuntaina 21. elokuuta puolenpäivän aikaan. Kausi jatkuu lokakuun loppuun.

Ravustukseen tarvitaan aina vesialueen omistajan lupa. Metsähallituksen rapuvesillä saa ravustaa, kun on hankkinut ravustusluvan. Lisäksi 18–64-vuotiailla ravustajilla täytyy olla maksettuna kalastonhoitomaksu.

Ravustuksessa käytettävät merrat on merkittävä kohoilla, jotka yltävät vähintään 5 senttimetrin korkeuteen veden pinnasta. Lisäksi merroissa tulee olla ravustajan nimi ja yhteystiedot sekä pyydysmerkki, jos vesialueen omistaja sellaista vaatii.

Ravustajaa kehotetaan myös täyttämään saalispalautelomake ravustuksen jälkeen. Saalispalautelomake lähetetään ravustajalle postitse ravustusluvan mukana.

Kalatalouden keskusliitto muistuttaa ravustajia desinfioimaan, kuivaamaan tai pakastamaan kaikki ravunpyyntivälineet ennen niiden siirtämistä paikasta toiseen vesistöissä. Tällä ehkäistään rapuruton leviämistä. Tauti uhkaa erittäin uhanalaista jokirapua.

–  Rapuja saa sumputtaa vain siinä vesistön osassa, josta ne on pyydetty. Syötit tulisi pyytää samasta vesistöstä, jossa aiotaan ravustaa. Mikäli syötit ovat muualta, tulee ne pakastaa ennen käyttöä, neuvoo liitto tiedotteessa.

 

Ravut pitää palauttaa veteen rauhoitusajan ulkopuolella

 

Ravustuskaudella saaliiksi voi saada sekä kotimaista jokirapua että pohjoisamerikkalaista alkuperää olevaa täplärapua. Rapuja ei saa pyytää ennen ravustuskauden alkua.

Mikäli saa ravun rauhoitusaikana, se pitää vapauttaa välittömästi pyyntiveteen. Laittomasta jokiravun pyynnistä ravustajalle voidaan määrätä maksettavaksi jokiravun suojeluarvo, joka on 50 euroa ravulta.

Jokirapu luokiteltiin maaliskuussa erittäin uhanalaiseksi, jolloin lajille asetettiin suojeluarvo. Kalastusta ja ravustusta valvotaan tehostetusti tänä vuonna osana maa- ja metsätalousministeriön sekä Kalatalouden keskusliiton kampanjaa.

Menot