Uutiset

Rayltä tukea Klubitalolle, Tyttöjen talo jäi ilman rahaa

Tammikuun alussa Kaurialassa Klubitalon avaava Mielenterveysyhdistys Hämi on yksi suurimmista Raha-automaattiyhdistyksen (Ray) avustusten saajista Kanta-Hämeessä.

Hämi haki ja sai 154 000 euron avustusta Erottajakadulle valmistuvan keskuksen avaamiseen ja toimintaan. Rayn avustus pienentää hankkeeseen jo sitoutuneen Hämeenlinnan kaupungin maksuosuutta.

Klubitalosta on tulossa matalan kynnyksen palvelu, johon kaikki ovat tervetulleita. 360 neliön tiloissa tarjotaan ruokaa ja muun muassa saunomismahdollisuus.

Kanta-Hämeen suurimman avustuspotin sai Hämeenlinnan setlementti ry. Yhdistys haki rahaa myös Tyttöjen talo -toiminnan aloittamiseen, mutta Ray hylkäsi hakemuksen.

– Ikävä kyllä emme saaneet avustusta, joten hanke raukeaa toistaiseksi. Haemme mahdollisesti rahoitusta uudestaan ensi vuonna, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Timo Koskinen.

Hämeenlinnan setlementti sai tukea tukiverkkohankkeelle ja sosiaalialan ja terveyden pienjärjestöjen kanssa toteutettavalle yhteistyöprojektille.

– Yhdistyksen toiminta jatkuu vähintäänkin samalla volyymilla kuin aikaisemmin. Kahteen viime vuoteen nähden ensi vuonna meidän työvoima jopa kasvaa pikkuisen isommaksi, sanoo Koskinen.


Ikääntyneet painopisteenä

Ikääntyneet ovat yksi Raha-automaattiyhdistyksen painopisteistä, kun se esittää ensi vuodelle sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksia. Summa on kaikkiaan 291 miljoonaa euroa, missä on kasvua 23 miljoonaa euroa.

Vanhusten hyväksi tehtävään työhön esitetään 63 miljoonaa euroa. Ikääntyneiden mielenterveyttä tuetaan muun muassa auttamalla yksinäisiä.

Avustustoiminnan johtaja Sisko Seppä toteaa, että avustusten kautta pyritään ehkäisemään ennalta sekä terveysongelmia että sosiaalista syrjäytymistä.

Lasten, perheiden ja nuorten tukemiseen Ray esittää 41 miljoonaa euroa.


Ensikodit turvattu

Äitien päihdeongelmiin erikoistuneiden ensikotien toiminta jatkuu ensi vuonnakin. Ray ja valtio myönsivät toimintaan 3,2 miljoonaa euroa. Ensi- ja turvakotien liitto ylläpitää kuutta odottavien äitien ja vauvaperheiden hoitoon erikoistunutta ensikotia ja seitsemää avoyksikköä.

Ray maksaa ensikodissa odottavan äidin hoidon kokonaan kolmelta ensimmäiseltä kuukaudelta. Ensikotien 36 paikkaa ovat jatkuvasti täynnä.

Odottavista äideistä noin kuusi prosenttia on päihderiippuvaisia. Jos ongelmaan ei saa apua, sikiölle voi pahimmillaan kehittyä korjaamaton kehitysvamma. Suomessa syntyy vuosittain noin 650 alkoholin eri tavoin vaurioittamaa lasta. (HäSa-STT)