fbpx
Uutiset

Räyskälässä kilpaillaan lauantaista eteenpäin

Purjelennon Räyskälä Masters -kilpailu järjestetään 11.-18. kesäkuuta Räyskälän ilmailukeskuksessa Lopella. Vuorovuosin Uppsalan kanssa järjestettävä kilpailu tulee tänä vuonna ensimmäistä kertaa Suomeen. Räyskälä Masters -kilpailun yhteydessä järjestetään myös purjelennon SM-kilpailut Racing-luokassa.

Paikalle saapuu 39 lentäjää ympäri maailmaa. Kaukaisin vieras on australialainen Adam Woolley, joka on käynyt Suomessa kaksi kertaa, mutta ei ole vielä saanut kokea pitkien kesäpäivien parhaita ilmavirtoja.

– Olen kuullut, että Suomessa lentäminen on parhaimmillaan pitkiä päiviä ja mahtavia nostoja, mutta aikaisemmilla kerroilla sää ei ole suosinut. Siksi palaan nyt takaisin, Woolley kuvailee Suomen Ilmailuliiton tiedotteessa.

Purjelentokoneessa ei ole moottoria, vaan se hinataan taivaalle toisen lentokoneen avulla. Lämpimien ilmavirtauksien eli nostojen avulla kone kerää korkeutta ja voi taas liitää eteenpäin. Purjelentäjä voi siis omien taitojen mukaan pysyä taivaalla puolesta tunnista jopa kahdeksaan tuntiin.

– Purjelento on lentämistä puhtaimmassa muodossa, ja se tarjoaa kaikille jotain. Voi lentää omaksi ilokseen tai aloittaa taitolennon, pitkän matkan lentämisen tai kilpailemisen, Woolley sanoo.

Purjelentokilpailussa lentäjille annetaan joka aamu päivän sään mukaan erilainen kilpatehtävä. Tehtävänä voi esimerkiksi olla lentää reitti tiettyjen käännepisteiden kautta. Pituutta reiteillä on yleensä muutama sata kilometriä. Käännepisteet ovat yleensä tunnistettavia maanmerkkejä. Nopeustehtävässä merkitty reitti pitää kiertää käännepisteiden kautta mahdollisimman nopeasti.

Illalla pisteet lasketaan lentäjän palauttamasta lennontallennetiedostosta, johon purjekoneen GPS-loggeri tallentaa matkan tiedot: kuinka nopeasti ja korkealla on lentänyt, mikä oli reitti ja milloin saavutti maalin.

Kilpailu kestää noin viikon ja kaikkien kisapäivien tulokset lasketaan yhteen viikon lopuksi, jolloin myös voittaja selviää.

Asiasanat

Menot