Uutiset

Rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja kansalaisia

Onneksi olkoon Sirkka-Liisa Anttila (kesk.)! Maa- ja metsätalousministerin salkku on kolmannen kerran ei niin kovin pitkän ajan sisällä kantahämäläisen poliitikon hyppysissä.

Esko Ahon hallituksessa 1990-luvun alussa oli maalaisten ministerinä Martti Pura (kesk.) Tammelasta ja Lipposen-Niinistön kakkoshallituksessa Jari Koskinen (kok.) Hauholta.

Kun Anttila ampaisi uutiseksi, ällikällä olivat lyötyjä pahansuopaiset vinoilijat, joiden mukaan hän olisi kyllä pätevä, sopiva ja kokenut, mutta kun esteenä on se kiusallinen nuoruuden hairahdus: väärästä valasta langetettu ehdollinen vankeustuomio jostakin kaukaa 1960-luvulta Marttilan käräjiltä.

Monilta politiikan tarkkailijoilta oli jäänyt huomaamatta, että uudistetussa perustuslaissa mainitaan lyhyesti ja ytimekkäästi, että ministerien on oltava rehellisiksi ja taitavaksi tunnettuja Suomen kansalaisia.

Ei ole epäilystä, etteikö Sirkka-Liisa Anttila täyttäisi ministerin mitat. Politiikassa on perin harvoja niin jämptejä persoonia kuin sikatilan emäntänäkin tunnetuksi tullut forssalainen. Anttila on Matti Vanhasen (kesk.) hallituksessa mainio vastavoima Paavo Väyryselle (kesk.). Jos Vanhasen ääni ei kanna korkeuksista, lyö Anttila emännän nyrkkiä pöytään.

Kokoomuksen uuden asuntoministerin Jan Vapaavuoren rasitteena ovat parikymppisenä saadut tuomiot pahoinpitelystä, näpistelystä ja myöhemmällä iällä rattijuoppoudesta. Vapaavuorikin on töppäyksensä sovittanut ja hänetkin on ilmeisesti sittemmin rehelliseksi ja taitavaksi tunnettu.

Kaikista rehellisistä ja taitavista ei tule ministereitä. Sen sai kokea karvaasti Jari Koskinen. Mikä tai kuka hänet syrjäytti?

Päätös oli kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen, mutta ei kai kukaan kuvittele, että valtaklikit olisivat kykypuolueesta kadonneet. Kaiken takana on nähty jopa puolueen mahtimiehen Ben Zyskowiczin kosto! Hän kuitenkin osannee suhtautua ajatusleikkiin oikealla tavalla: huvittuneesti.

Tositarina on kyllä kiehtova: Jari Koskinen oli puolueen huojuvan puheenjohtajan Ville Itälän miehenä syrjäyttämässä helsinkiläistä Zyskowiczia eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikalta talvella 2004.

Nyt hallitukseen nousi Zyskowiczin vahva tukimies: Jan Vapaavuori, ei Jari Koskinen.

Vapaavuori on kuitenkin kiistatta myös kokoomuksen oikeistosiiven kellokas. Jyrki Kataisen on varminta pitää hänet kontrollissaan hallituksen riviministerinä kuin päästää häntä eduskuntaryhmän vaikutusvaltaiseksi puheenjohtajaksi.

Koskista kiinnostaa tätä nykyä enemmän puuliiterin täyttäminen eli biopolttoainevarannon turvaaminen kuin ryhmyrin tehtävä. Jari Koskiselta sentään sujuu rehellinen halkosavotta. Vapaavuoresta tai uudesta puolustusministeristä Jyri Häkämiehestä (kok.) en olisi niinkään varma.

Kokoomus valinnee tänään ryhmäjohtajakseen Heikki A. Ollilan Pirkanmaalta, jos Koskinen ei kaiken jälkeenkin peru vetäytymistään. Sietäisi vielä hämäläisittäin harkita.

rauno.lahti@hameensanomat.fi

Jari Koskiselta sujuu sentään halkosavotta. Jan Vapaavuoresta en olisi niinkään varma.

Päivän lehti

27.5.2020