Uutiset

Rehellistä tekstiä

Luettuani Lea Savolaisen melko rehellisen ja asiallisen kannanoton siitä miten virkamiehet toimivat Hämeenlinnassa, en malta ottamatta kantaa.

Kaupunki on keskustellut kilpailuttamisestaan muun muassa paikallisten sosiaali- ja terveysalan yrittäjien kanssa siitä, mitä on laatu ja kuinka kilpailutetaan.

Keskustelu päättyi selkeään näkemyseroon. Kaupunki ostaa halvinta, jos ostaa. Se miten ja erityisesti kuka kilpailuttaa ja mitä kriteereitä käytetään, on sisällytetty mitä kummallisimpien virkamiesten tehtäviin.

Näistä mainittakoon esimerkiksi vanhus- ja vammaispalvelut. Lea Savolainen uskaltaa sanoa ääneen, kuinka yrittäjiä kohdellaan.

Retorista tässä on, että johto kertoo lehdistölle tarvetta yksityisiin palveluihin olevan ja samaan aikaan kaupungissa makaa sairaalan ”sakkopaikoilla” usein ja paljon palveluja tarvitsevia.

Uskallan kysyä vuosittain sakkosummiin käytetyn rahan määrää. Kuulin juuri, kuinka Hämeenlinnan asuntosäätiö toimii vuokratessaan asuntoja kehitysvammaisille eläkeläisille. Kuukausivuokra on yli 500 e/kk pelkästään asumisen osalta.

Siinä vasta loistava säätiö toimimaan yhdessä kaupungin kanssa! Siirretään rahaa pussista toiseen ja peritään se vammaisilta ja vajaakuntoisilta pois. Vesimaksutkin olivat sitä luokaa että niillä suihkuttelisi jo isompikin porukka.

Säätiön edustaja kyllä vastaili kysymyksiin hiukan happamena, että niin vain on, kun kuluja on jyvitettävä asukkaille. Vanhemmat kyselivät, mistä korkeat maksut koostuvat ja toivoivat, etteivät kuolla kuukahda maksamasta lastensa vuokria ja menoja.

Säätiöittämisessä on taitavasti sotkettu puurot ja vellit, samat tyypit ovat poliitikkoja, toimijoita, vanhempia ja säätiöiden hallituksiin ja toimielimiin kuuluvia henkilöitä. Uskottavuus on ankarasti kateissa.

Vammaispalvelussa on vain kiireitä Savolaisen mainitsemilla virkamiehillä. Ei postiteta papereita. Ne katoavat, mutta löytyvät soitettaessa perään.

Hämeenlinnalaiset kehitysvammaisten erityishuollon päätökset, ohjelmat ja palvelusuunnitelmat ovat ala-arvoisia, lähes jokainen vanhentunut tai muuten tekemättä.

Missään muussa Etelä-Suomen kunnassa ei tietääkseni ole yhtä paljon kehitysvammaisia sijoitettuna muihin kuntiin kuin Hämeenlinnassa.

Rahaa siis riittää, kilpailutus ja järkeistäminen on hanskassa. Kysymyksen palvelusuunnitelmista ja niiden puutteellisesta sisällöstä haluan esittää sille virkamiehelle, jonka tehtäviin niiden laatiminen, seuranta ja päivittäinen toteutus kuuluvat.

Kiire ei riitä selitykseksi, nykyiset suunnitelma ovat kyllä jonkun muun kuin asiantuntijan laatimia.

Useat meistä tietävät toiminnan todellisen luonteen ja tehottomuuden. Riviin kaivattaisiin yhtä rohkeita ja rehellisiä ammatillaisia ja ihmisiä kuten Lea Savolainen.

Tietoisena, yksityisenä ja mukana kilpailussa

Päivän lehti

17.1.2020