fbpx
Uutiset

Rehellisyys paras lääke pandemiaan

Suomi on valmistautunut ottamaan vastaan lintuinfluenssan. Samaan aikaan on jatkettu varautumista taudin muuttumiseen ihmisestä ihmiseen leviävään muotoon, joka pahimmillaan voi johtaa maailmanlaajuiseen epidemiaan eli pandemiaan.

Suhteellisuudentaju ja perusasiat on muistettava. Kahta eri asiaa ei pidä sekoittaa toisiinsa: muuttolintujen mahdollisesti mukanaan tuoma lintuinfluenssa tarttuu huonosti ihmisiin ja myös suomalainen siipikarja pystytään suojaamaan sitä vastaan tehokkaasti.

Pandemiariski on puolestaan vielä täysin avoin. Tutkijat ponnistelevat taudin kimpussa tehokkaiden rokotteiden ja lääkkeiden kehittämiseksi. Työ on sidottu viruksen muuntumiseen, jota kukaan ei ole voinut vedenpitävästi ennakoida.

Suomessakin viranomaiset ovat epävarmuuden vankeja. Tehty on kuitenkin todennäköisesti kaikki se mitä on ollut tehtävissä.

Koko väestö on tarkoitus rokottaa. Keskiviikkona esityksensä luovuttanut sosiaali- ja terveysministeriön pandemiatyöryhmä varautuu myös tilanteeseen, ettei kaikkia vielä kehitysasteella olevia rokotteita riitä heti kaikille.

Ministeri Liisa Hyssälän (kesk.) mielestä pandemiariskiä on pohdittava avoimesti ja kansalaisia on kohdeltava tasavertaisesti. Ministeri on oikeassa. Ei ole millään kestävällä tavalla perusteltavissa, että jokin kansalaisryhmä olisi etuoikeutetussa asemassa.

Kokonaan pandemiatyöryhmä ei kaihda priorisointia. Hoitohenkilöstö on avainasemassa taudin ehkäisyssä ja ensimmäisten joukossa, kun lääkkeitä mahdollisesti jaetaan. Työryhmä korostaisi lisäksi lasten ja nuorten sairastumisen ja kuolemien ehkäisyä. Periaatteellisesta linjanvedosta ei pidä tehdä väen väkisin ongelmaa, koska ei ole edes tiedossa, joudutaanko suomalaisia koskaan rokottamaan.

Pandemiatyöryhmän mukaan mahdollisimman paljon ihmisten elinvuosia pyritään pelastamaan. Työryhmä menee lievästi asioiden edelle. Ihmisten eliniän arviointi on vaikea eettinen kysymys, jonka pohtimiseen ei ole tässä yhteydessä vielä onneksi aihetta.

Pandemian riski on otettu vakavasti, koska vaihtoehtoja ei ole. Tautiin on varauduttava, vaikka sitä ei koskaan tulisikaan.

Ei pidä maalailla piruja seinille, mutta hyssyttelyäkään ei kaivata.

Rehellisyys on toistaiseksi paras lääke. Mahdollisen pandemian uhrien joukossa olisi valtaosa niitä, joille myös tavalliset influenssat ovat vaarallisimpia: vanhuksia ja muita henkilöitä, joiden vastustuskyky on heikentynyt. Suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä pystyy huolehtimaan kuitenkin myös heistä.

Toistaiseksi ei ole merkkejä pandemiahysteriasta. Kansalaiset ymmärtänevät mainiosti, että suomalainen yhteiskunta pystyy suojaamaan jäsenensä tehokkaasti. Pandemiariski tuo ilmi terveydenhuollon parhaat vahvuudet: kattavuuden ja suunnitelmallisuuden.

Menot