Uutiset

Reikäpallon parista EM-aidoille

Tammelalainen Atte Kurkikangas on todellinen huippulahjakkuus. 17-vuotias on jo maajoukkuetasolla niin salibandyssä kuin yleisurheilussa, omassa ikäluokassaan toki.

Viime kaudella Kurkikangas oli Steelersin paras pistemies ja valmentajien valitsema joukkueen paras pelaaja B-nuorten SM-sarjassa, mikä riitti kutsuun maajoukkueen pelaajakatselmusturnaukseen, Pohjola cupiin elokuulle.

Yleisurheilussa Kurkikangas saavutti 14-vuotiaana Suomen mestaruuden 300 metrin aitajuoksussa. Tänä kesänä ensimmäisessä täyden 400 metrin ratakierroksen aitakilpailussaan hän juoksi ajan 54,53, joka riitti paikkaan nuorten Euroopan mestaruuskilpailuissa Tbilisissä tällä viikolla.

– En ihan odottanut, että EM-tulosraja olisi ensimmäisessä juoksussa mennyt rikki, Kurkikangas miettii.

– Ei ollut oikein mitään tavoitteita tälle kaudelle, kun en talvella harjoitellut yleisurheilua ollenkaan. Alkukesään ei ollut mitään tarkkaa tavoitetta, joten siihen nähden on mennyt oikein hyvin.

Kurkikangas aloitti yleisurheilun Tammelan Ryskeessä kahdeksanvuotiaana. Talvikausina hän on harrastanut salibandyä, joka toi hänet kolme vuotta sitten Hämeenlinnaan Steelersin juokkueeseen. Kurkikankaan ei ole vielä tarvinnut miettiä lajivalintaa, koska harrastusten yhteensovittaminen on onnistunut niin hyvin.

– Kun valmentajille on sopinut, että harrastan montaa lajia, ja on kesä- ja talvilaji, niin se onnistuu, Kurkikangas kertoo.

Lajivalinta on kuitenkin tehtävä kohta. Huipulla aika ei riitä molempiin lajeihin kansainvälisellä tasolla. Kurkikangas onkin lisäämässä yleisurheiluharjoittelua talvella.

– Varmaan tulee enemmän panostettua, kun aitajuoksu kulkee näin hyvin. Täytyy koittaa, että pääsisi kerran kaksi viikossa juoksemaan johonkin halliin, että pysyisi sekin vähän yllä. Eerikkilän jalkapallohallissa on vähän reilun sadan metrin suora, että siellä pääsee juoksemaan, jos tarvitsee.

Torstaina Georgian pääkaupungissa alkavissa alle 17-vuotiaiden EM-kilpailuissa Kurkikangas lähtee tavoittelemaan ennätystään ja välieräpaikkaa

– Kun en ole kuin kerran juossut, niin voisi odottaa, että parempaa on luvassa. Euroopan kärkeen on pari sekuntia, mutta välieräpaikkaan pitäisi olla ihan realistiset saumat, nuori mies ennakoi.

Euroopan ikäluokan ylivoimainen tilastoykkönen, Espanjan Aleix Porras on kiertänyt 84-senttisten aitojen ratakierroksen kovaan aikaan 50,38. Hänen jälkeensä on tasaisempaa. Välieräpaikkaan Kurkikankaalla pitäisi riittää sekunnin parannus omaan ennätykseen.

Tällä kaudella Kurkikangas sai isänsä pyynnöstä valmentajakseen Hämeenlinnassa Tarmon nuorista muun muassa sprintteri Nea Lainetta valmentavan Miikka Kelon. Hänen kanssaan Kurkikangas harjoittelee noin kerran viikossa. Muuten Kelo antaa Kurkikankaalle harjoitusohjeita ja suunnittelee kilpailuaikatauluja.

– Tällä hetkellä keskitytään monipuoliseen juoksemiseen. Pohjia tehdään vielä nopeudessa, kestävyydessä ja tekniikassa. Ei ole vielä painopistettä, mutta keskitymme yleisesti juoksemiseen ja ratakierroksen kiertämiseen, Kelo taustoittaa.

Keski-Uudenmaan Yleisurheilua itse edustavan Kelon mukaan hän työskentelee lahjakkaan ja motivoituneen urheilijan kanssa.

– Jos saisi tasaisesti kehittyä, niin viidenkympin pintaan, mutta mikään kiire ei ole. Potentiaalia Atella on vaikka mihin, valmentaja uskoo.

Seuraava kehityskohde on myös selvä: aitojen ylittäminen heikompi jalka edellä. Siten joka aitavälistä on mahdollista nipistää yksi askel pois.

– Se on ensi vuodelle projekti, että saamme kehitettyä sitä ainakin lähes yhtä hyväksi kuin paremmin päin aitomista. Koitetaan ajaa ensi vuodelle niin, että joka toinen aita menee ”väärinpäin”. Sieltä tippuu aikaa paljon, Kelo kertoo. HäSa

Asiasanat