Uutiset

Renkajärven vesikasvit kartoitetaan 75 vuoden tauon jälkeen

Kun Renkajärven rantaviivassa näkyy heinä-elokuun aikana rantoja erityisen tarkalla silmällä tiiraileva meloja, kyseessä on melko varmasti professori Pertti Uotila, joka tutkii Hattulan ja Hämeenlinnan alueelle ulottuvan järven kasvillisuuden nykykirjoa.

Juuri eläkkeelle jäänyt Helsingin yliopiston kasvimuseon johtaja Uotila tekee selvitystään edesmenneen kasvitieteilijä Kaarlo Linkolan jalanjäljissä. Linkola kiersi tutkimassa useiden Hämeenlinnan seudun järvien vesikasvillisuutta 1930-luvun alun kesinä, ja hän selvitti tuolloin myös Renkajärven kasvit.

Pertti Uotila on tehnyt omaa laajennettua järvikierrostaan vähitellen 1970-luvulta lähtien.

-Olen ne kaikki muut käynyt vuosien varrella läpi, mutta tämä on jäänyt katsomatta. Tarkoitus on tutkia, mitä järven kasvistolle on tapahtunut vuoden 1935 jälkeen, hän kertoo.

Emeritusprofessori tähdentää, ettei kyse ole järvitutkimuksesta vaan vesikasvitutkimuksesta, vaikka etenkin monivuotiset pohjakasvit heijastavat myös vedessä tapahtuneita muutoksia.

Uotilalla ei ole erityisiä ennakko-oletuksia selvityksen tuloksista, mutta joitain arvauksia ja toiveita kylläkin.

-Jonkinasteista rehevöitymistä on varmasti tapahtunut. Toivottavasti Linkolan aikaiset karun ja kirkkaan veden ilmentymät, kuten lahnanruohot, eivät ole kadonneet. (HäSa)

Päivän lehti

6.4.2020