Uutiset

Renko-seura ei osta Haapamäen koulua

Renko-seura on vetänyt pois ostotarjouksensa Haapamäen entisestä koulusta. Hämeenlinnan kaupungin omistamat tilat menevät siten julkiseen myyntiin.

-Alamme valmistella myyntiä. Kohdehan on aika iso, kun siinä on kaksi tilaa. Kohde varmaan kannattaa myydä siten kahdessa osassa, sanoo Linnan tilapalvelujen toimitusjohtaja Raili Salminen.

Hämeenlinnan tilapalvelut aikoo käyttää myynnissä Hämeenlinnan OPKK-kiinteistönvälitystä, jonka kanssa tilapalveluilla on kilpailutettu sopimus.

Koulun kohtaloa pyöritettiin pitkään

Haapamäen koulun tilanne ehti olla epävarma pitkään. Itsenäisen Rengon kunnan aikana tavoitteena oli, että Haapamäki säilyisi renkolaisten käytössä.

Sama tavoite pysyi hengissä Rengon liityttyä Hämeenlinnaan. Tuolloin Renko-seura alkoi suunnitella koulun ostoa renkolaisten käyttöön. Samassa yhteydessä alettiin pohtia myös Ruokojärven rantasaunan tilannetta.

Seuran puheenjohtaja Antti Leinikka katsoi, että seuran kannattaisi luopua saunasta ja käyttää rahat Haapamäen koulun kunnossapitoon. Jotkut halusivat kuitenkin ehdottomasti pitää saunan renkolaisten käytössä.

Hämeenlinnan kaupunki olisi ollut valmis myymään Haapamäen koulun Renko-seuralle – samaan tapaan kuin se on jo myynyt Turvantalon Lammilla. Renko-seura teki Haapamäestä ostotarjouksen viimeksi alkusyksystä 2011.

Kansalaisopiston käytössä

Haapamäen koulu on parhaillaankin muun muassa Vanajaveden opiston käytössä. Isommassa rakennuksessa ovat kudonnan tilat.

-Meidän on mietittävä miten eri toiminnot sijoittuvat ja selvitettävä, pystymmekö järjestämään opistolle korvaavia tiloja. Alustavasti on kouluja jo katsottukin, Raili Salminen sanoo.

Osa koulutalosta on ollut keraamikko Heli Valajan työskentely- ja näyttelytilana, mutta hän on hyvissä ajoissa ilmoittanut luopuvansa tiloista.

Raili Salminen huomauttaa, että Rengossa tulee myös toinen koulu myyntiin siinä vaiheessa, kun Rengon Kirkonseudun koulun laajennus valmistuu. Silloin Nevilän ja Nummenkylän koulut lopettavat toimintansa.

-Nevilän koulussa on enemmänkin miettimistä – miten me sellainen sitten myydään? Salminen pohtii.

Yksi koulu vahingossa myyntilistalla

Nummenkylän koulun tulevaisuudesta sen sijaan sovittiin jo Rengon kunnan aikana vuonna 2008. Nummenkylä-yhdistys vuokraa koulun siinä vaiheessa, kun talon koulukäyttö loppuu. Vuokrasopimus tehtiin 20 vuodeksi, ja vuokra on nimellinen.

Alkuvuodesta Nummenkylän koulukin ehti olla vähän aikaa myytävien rakennusten listalla. Tämä oli kuitenkin Raili Salmisen mukaan virhe, joka korjattiin heti kun se huomattiin.

-Saimme asiasta yhteydenottoja, mutta huomasimme virheen kyllä itsekin. (HäSa)