Uutiset

Renko-Seura ei osta Haapamäen koulua

Kaupunginhallitus hyväksyi Lammin Turvan talon ja Hauhon Hauhotalon myymisen osakeyhtiöille, jotka perustetaan pääosin yhdistysten ja yritysten varaan. Rengon Haapamäen koulunkin kaupunki myisi, mutta Renko-Seura ei hyväksy kauppaehtoja.

Renko-Seura ei tingi maapohjan saamisesta kaupan mukana.

-Jos kaupunki ei myy maapohjaa, silloin ostoaie raukeaa, kertoo Renko-Seuran puheenjohtaja Antti Leinikka.


Kun ei maata, ei kunnostusta

Seuran tarkoitus oli myydä omistamansa Ruokojärven sauna ja käyttää myyntitulot Haapamäen koulun remontoimiseen.

-Emme ryhdy laittamaan rahaa toisen omistamaan vuokrakiinteistöön. Vaikka Ruokojärven sauna myytäisiinkin, Haapamäen rakennuksiin ei rahaa laiteta, kun emme saa koulua maapohjineen.

Haapamäen koulun vuokralainen keraamikko Heli Valaja kertoo, ettei koulun kohtalo häntä huoleta. Hänen ei ole ollut tarkoituskaan jäädä koululle. Toistaiseksi hänen keramiikkapajansa on siellä, mutta hänellä on kotonaan toinen paja.

-Itselläni ei ole hätää. Enemmän olen huolissani Vanajaveden opiston kutojista, posliinimaalaajista ja muista kursseista sekä lasten kuvataidekoulusta, Valaja sanoo.


Vuokraaminen jatkuu kitkatta

Lammilla alkaa Timo Virtasen mukaan tapahtua, kun 30 päivän valitusaika kaupunginhallituksen myyntipäätöksestä on päättynyt. Hän toivoo, että lammilaiset lähtevät joukolla mukaan perustettavaan Turvan talon osakeyhtiöön.

-Osakkaiksi toivotaan lammilaisia yrityksiä, yksityishenkilöitä ja kaikkia mahdollisia tahoja. Neuvottelut käydään kevään aikana ja ennakkomerkintä tulee paikallisiin pankkeihin touko-kesäkuussa.

Turvan talo on nykyisin tyhjillään, mutta Linnan Tilapalvelut vuokraa juhlatiloja samalla hinnalla kuin itsenäisen Lammin aikaan. Tilapalvelulla vuokraus säilyy siihen asti, kunnes talo virallisesti siirtyy osakeyhtiölle.

-Pyrimme siihen, että vuokraus jatkuu katkeamattomana omistajavaihdoksesta huolimatta. Tilaa voi rauhassa tilata syksyllekin asti, sillä tilaukset siirtyvät yhtiölle vanhoina tilauksina.

Virtanen toivoo kaupungin kanssa voitavan sopia, että tilojen vuokraus voi jatkua kätevästi Lammin kirjastossa.

Rakennusten irtaimisto siirtyy kauppojen mukana osakeyhtiöille. Lammilaiset aikovat kunnostaa Turvan talon keittiön ja palauttaa sinne suurtalouslieden. Elokuvalaitteet ja flyygeli jäävät kuntalaisten käyttöön.

-Flyygeliä ei ole viritetty, kun talon tulevaisuus on ollut auki, Virtanen kertoo.


Kesän myynti menee hukkaan

Seitsemän hauholaista yhdistystä teki kaupungille ostotarjouksen Hauhotalosta perustettavan osakeyhtiön nimiin jo tammikuussa. Hauhon Yrittäjien puheenjohtaja Ville Salminen on ilahtunut, että kaupunki pitää ehdotusta rakentavana

Salminen pitää sitä valitettavana, että prosessi on venynyt.

-Ajattelimme, että olisimme voineet päästä markkinoimaan Hauhotaloa jo tätä kesää. Todennäköisesti emme nyt pääse myymään kesää ja huomattava osa kesästä menee hukkaan, Salminen harmittelee.

Hauholaiset tavoittelivat yhtiön omistukseen myös Hauhonselän venelaituria. Laituria ei mainita kaupungin myyntipäätöksessä.

-Todennäköisesti laituri on jäänyt pois. Se vaikuttaa, kuinka paljon osakepääomaa tarvitsemme. Nyt alamme kartoittaa, millainen olisi osakkaiden määrä. Se kaikki selviää (osakeyhtiön) perustavassa kokouksessa, Salminen toteaa. (HäSa)

Menot