Uutiset

Renkolaiset ovat ostamassa Haapamäen koulun

Kokoontumistilojen siirtäminen liitoskuntalaisten omistukseen on etenemässä. Ratkaisevaa oli, kun Hämeenlinnan kaupunki suostui siihen, että se voi myydä kiinteistöt maapohjineen. Alun perin kaupunki olisi myynyt vain rakennukset ja tehnyt maapohjasta pitkäaikaiset vuokrasopimukset.

Tämä ei käynyt yhdistyksille. Ne katsoivat, etteivät voi sijoittaa rahaa rakennuksiin, joiden maata ne eivät omista.


Sama hinta Hauholla ja Lammilla

Lammin osalta kaupunginhallitus teki päätöksen maanantaina. Lammilla sijaitseva Turvantalon myydään perustettavalle osakeyhtiölle, jonka lammilaiset yhdistykset ja yritykset omistavat. Hinta on 2 000 euroa.

Samanlainen 2 000 euron päätös tehtiin kesäkuussa Hauhotalon osalta. Hauholla ostajana on osakeyhtiö, jonka yhdistyksen perustavat.

Kaupunki on lisäksi lähdössä mukaan Hauhon ja Lammin talohankkeisiin, 2 000 euron osakepääomalla kumpaankin.

Rengossa ei olla vielä yhtä pitkällä, mutta sielläkin Renko-seuran johtokunta on päättänyt ostotarjouksen tekemisestä Haapamäen koulusta. Seuran puheenjohtaja Antti Leinikka aikoo tehdä sen aivan näinä päivinä.

-Tarjoamme siitä sata euroa. Se on liikkeellelähtöhinta. Emme tiedä vielä, miten kaupunki hinnoittelee maapohjan, Leinikka sanoo.

Renko-seura on valmis ostamaan sekä Haapamäen koulun että viereisen Ihamäen tilan. Tilojen yhteispinta-ala on hehtaari.

Rakennuksia on useita, mutta tärkeimmät rakennukset ovat entisen koulun kaksi rakennusta, joista vanhempi on vuodelta 1884. Haapamäen koulu on Rengon vanhin koulurakennus.


Ruokojärvi odottaa uutta kaavaa

Renko-seuran suunnitelmat ovat ennallaan, eli seura haluaa ensin myydä Ruokojärven saunan, jotta yhdistys saisi rahaa Haapamäen koulun ylläpitoon. Saunaa taas ei voi myydä, ennen kuin sen alue on kaavoitettu uudestaan.

-Lohkominen alueella on kuitenkin jo tehty. Alue jaetaan kolmeen osaan. Sinne jää ranta-alue yleiseen uimakäyttöön ja venevalkamaksi.

Rakennuspaikan tontti on tarkoitus kaavoittaa matkailuyrityskäyttöön.

Leinikka huomauttaa, että lopulliset päätökset Renko-seuran osalta tekee yhdistyksen vuosikokous.

Kaupunki, ja aiemmin Rengon kunta, on vuokrannut Haapamäen koulun tiloja Vanajaveden opistolle. Tänäkin syksynä opisto järjestää siellä kursseja kudonnasta, keramiikasta ja posliininmaalauksesta sekä kuvataidekoulun opetusta.

Jos Renko-seura ei syystä tai toisesta ostakaan Haapamäen koulua, Hämeenlinnan kaupunki laittaa sen yleiseen myyntiin.

-Aika monenlaiselle toiminnalle pitäisi sitten löytää uudet tilat. Uuden yksityisen omistajan aikana sinne ei ole kenelläkään enää asiaa, Leinikka sanoo.

Leinikalla on jo uusikin idea Haapamäen koulun käytölle.

-Alue sopisi erinomaisesti kesäteatteriksi. Teatteriharrastushan on Rengossa ollut kasvussa. (HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic