Uutiset

Reseptilääkettä mainostava kynäkin on lääkärille liikaa

 

Mielikuva lääkeyhtiöiden ylenpalttisesti palkitsemista lääkäreistä vanhenee hyvää vauhtia. Lääketeollisuus ry on päivittänyt eettisiä ohjeitaan siten, että reseptilääkkeisiin liittyvien mainoslahjojen antaminen on täysin kiellettyä.

– Siitä keskustellaan, pitäisikö lahjakynätkin kieltää. Periaatteessa täyskielto koskee reseptilääkekyniä, kertoo erityisasiantuntija Jaakko Laurila.

Tilaisuuksia ei saa järjestää viiden tähden hotelleissa, eivätkä ne saa sisältää viihdettä.

Ala on jo pitkään sitoutunut itsesääntelyyn. Laurila kertoo vuonna 2005 sattuneesta tapauksesta, jossa kolmituntinen koulutus huipentui flamenco-esitykseen.

– Lääkemarkkinoinnin valvontakunta arvioi, että flamenco ei kuulunut sallitun vieraanvaraisuuden piiriin. Jos vastaava tapaus nousisi esille nyt, pitäisin sitä tökerönä virheenä. Seuraamusmaksu yritykselle olisi 10 000–20 000 euroa, Laurila toteaa.

Jatkossa lääkeyhtiöt kertovat yksityiskohtaiset tiedot lääkäreiden kanssa tekemänsä yhteistyön arvosta.

Yhtiöt julkistavat verkkosivuillaan matka- ja majoituskustannukset, puhuja- ja konsultaatiopalkkiot sekä tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan liittyvät etuudet. Julki tulevat myös organisaatioille myönnetyt lahjoitukset ja apurahat.

Tiedot kerätään lääkärikohtaisesti vuodelta 2015 ja julkistetaan keväällä 2016. Suomen Lääkäriliitto suosittelee jäsenilleen, että nämä antavat luvan omien nimiensä julkaisemiseen lääkeyhtiöiden listoilla.

– Lääkärikunnan asemasta käydään julkinen keskustelu, kun tiedot ensimmäisen kerran julkistetaan, uskoo terveyspolitiikan asiantuntija Lauri Vuorenkoski Lääkäriliitosta.

Vuorenkoski toivoo, että avoimuus ei johda ylivarovaisuuteen ja koulutuksien perumiseen.

– Lääketeollisuuden tarjoama koulutus on erittäin tärkeää. Työnantajan on turvattava täydennyskoulutus, mutta ikävä kyllä kunnallinen järjestelmä ei sitä tee, Vuorenkoski sanoo.

HUSin sairaalassa työskentelevä ortopedi kertoo, että hänelle varattu koulutusraha on vuodessa noin 1 000 euroa. Se ei riitä edes yhteen koulutukseen.

Suomen Ortopediyhdistys järjestää joka toinen vuosi Lapin kurssin.

– Ortopedikunta on hyvin urheilullista. Koulutusta on kello 8–12 ja kello 16 jälkeen. Välissä on neljä tuntia lasketteluaikaa. Nyt amerikkalaiset lonkka- ja polviproteeseja valmistavat firmat ovat sanoneet, etteivät ne voi osallistua kustannuksiin, koska Levi on huvittelupaikka, ortopedi harmittelee.

– Välillä tuntuu, että ollaan turhan tarkkoja, kun ei minkäänlaista hauskanpitoa sallita. Tapahtumassa on ollut ulkomaalaisia huippuvieraita. Se ei heikennä koulutuksen antia yhtään, jos joku vähän sponsoroi hyvän kunnon ylläpitämistä, ortopedi jatkaa.

Amerikkalainen DePuy Synthes ei enää maksa suomalaisille ortopedeille lentoja Davosiin AO-keskukseen, jos nämä haluavat matkustaa perille pari päivää ennen koulutuksen alkua.

– Lentoja ei saa, jos aikoo samalla lasketella omalla rahallaan, ortopedi kertoo maailman muuttumisesta.

Aihe on lääkärikunnan keskuudessa edelleen arka, eikä ortopedi siksi halua esiintyä omalla nimellään. (LM–HäSa)

Asiasanat